Çocuklarda Öğrenme Becerisi Nasıl Arttırılır?

3 min read

Çocuklarda öğrenme becerisi nasıl arttırılır? Sorusu ebeveynler tarafından en sık araştırılan konular arasında yer almaya devam etmektedir. Bazı çocuklar, öğrenme becerisini çok erken yaşlarda kazanıyorken, bazıları ise; bu konuda bazı zorluklar yaşayabiliyor. Tam da bu noktada, ebeveynlerin tutumu çok büyük bir önem arz etmektedir. 

Ebevenylerin uyguladığı doğru ve yanlış adımlar, çocukların öğrenme becerisini arttırmasında büyük bir rol oynamaktadır. Bu nedenle, yeni ebeveyn olmuş bir kişi iseniz, konu ile ilgili yeterli miktarda araştırma yapmanız çok önemlidir. Küçük yaşta ya da ergenlik çağında olan çocuklarınızın öğrenme becerisini arttırmak için, uygulamanız gereken adımlar ise şu şekilde sıralanmaktadır; 

  • Duygu Bağınızı Güçlendirin

Çocukların öğrenme becerisini arttırmak için yapılması gerekenler söz konusu olduğu zaman, uygulanması gereken ilk adım; onunla aranızdaki bağı güçlendirmek olacaktır. Çocukların, duyguları yetişkinlere göre çok daha güçlüdür. Bu nedenle, sizlerle arasındaki bağa çok özen gösterecektir. Eğer, duygusal bağınız kuvvetli değilse, öğretmeye çalıştığınız konuları reddetmeye başlaması olağandır. Bu nedenle, çeşitli aktiviteler yaparak, öğrenme hızını arttırmanızda fayda olacaktır. 
  • Sağlığına Dikkat Edin

Öğrenme becerisinde sağlık faktörü, göründüğünden çok daha büyük bir öneme sahiptir. Çocuğunuzun fiziksel ya da ruhsal sağlığında herhangi bir sorun varsa, öğrenmeyi reddetmesi çok güçlü bir ihtimaldir. Bu nedenle, gerekli kontrolleri yaptırmayı ihmal etmemenizde fayda vardır. Özellikle de davranışlarında belirgin değişimler hissetmeye başladıysanız; psikolojik desteğe başlamanızda da fayda olacaktır. Bu sayede, öğrenme becerisini güçlendirmeniz mümkün hale gelecektir. 

  • Sosyalleşmesini Sağlayın

Çocuklar nasıl kolay öğrenir? Diye merak ediyorsanız, bu konuda sosyalleşmenin en önemli adımlardan bir tanesi olduğunu unutmamanızda fayda vardır. Çocukların da tıpkı yetişkinler gibi, kendine ait bir sosyal çevresi olmalıdır. Aksi takdirde, çocuğunuz asosyelleşmeye başlayabilir ve dış dünyada aldığı bilgileri reddetme isteğinde bulunabilir. Bu nedenle, kendi yaşında olan arkadaşları ve okula gidiyorsa; okul ortamını sürekli yakınında tutmanızda çok büyük bir fayda olacaktır. Bu sayede, çevresini daha iyi gözlemleyecek ve farklı bilgileri de kendine kazandırmak isteyecektir. 
  • Aktivitelere Yer Verin

Çocukların öğrenme becerisi en hızlı nasıl gelişir? Sorularının cevaplarını araştırmaya devam ediyorsanız, aktivitelerin çok önemli olduğunu bilmenizde fayda vardır. Özellikle de çocuğunuzun yoğun bir şekilde ilgi göstermeye devam ettiği bir aktivite varsa; onu çeşitli kurslara yazdırmanızda fayda vardır. Bu sayede, çocuğunuzun öğrenme becerisi artış göstermeye devam edeceği gibi, sosyal çevresini çoğaltmanız da mümkün olacaktır. Özellikle de küçük yaşta olan çocuklar, kendi sevdiği aktiviteleri yapmaktan çok daga fazla keyif almaktadır. Bu nedenle, ilgi alanlarını keşfederek hareket etmeniz çok önemli olacaktır. Böylece, kısa süre içerisinde çocuğunuzun hızlı bir şekilde gelişim gösterdiğinin farkında varmanız da mümkün olacaktır. 
  • Onu Takdir Etmeyi İhmal Etmeyin

Çocukların öğrenmesini hızlandırmak istiyorsanız; onu sık sık takdir etmeniz de çok önemli olacaktır. Özellikle de küçük yaşta olan çocuklar, herhangi bir işi doğru yaptığında ya da bilgileri yeterli düzeyde öğrenerek uygulamaya başladığında; ebeveynlerinin onları takdir etmesini isterler. Ancak bazı aileler, çocuklarını takdir etmekten kaçınırlar. Bunun sebebi; onu sevmediğinden değil, yaptığını normal karşılamalarından kaynaklanır. Fakat sizin bu hataya düşmemenizde fayda vardır. Yaptığı aktiviteleri ve öğrendikleri bilgileri normalleştirmek yerine, bunu yaptığı için onu tebrik ederseniz; yenilerini yapmak isteyecek ve kendine olan özgüveni de artış göstermeye başlayacaktır. Bu nedenle, iletişiminize dikkat etmeniz gerekmektedir. Çocuğunuzla iyi bir iletişim kurmayı başarırsanız, öğrenme hızının günden güne çoğaldığını fark etmeniz de mümkün olacaktır. 

Çocukların Öğrenme Becerisini Etkileyen Faktörler

Çocukların öğrenme becerisini etkileyen faktörler tahmin ettiğinizden çok daha fazladır. Özellikle de tek çocuğunuz varsa, çocuğunuzun öğrenme güçlüğü ile karşılaşma riski çok daha fazla olabilir. Birden fazla kardeş ile büyüyen çocuklar, abla ve abilerinden gördüklerini kendilerine aşılamaya çalıştığı için; etrafta olan olayları çok daha kolay bir şekilde kavramaya başlarlar. Ancak aynı durum tek çocuklar için geçerli olmayabiliyor. Bu nedenle, çocuğunuza, çeşitli aktiviteler yaptırmanızda fayda vardır.
Özellikle de çocukların yalnız ve arkadaşsız kalma gibi korkuları, ileriki yaşamlarını etkileyeceği gibi; kendilerine verilen bilgileri kabul etmeme gibi sorunları da olabiliyor. Bu nedenle, olabildiğinde sosyal ortamlarda bulunmanızda ve yeterli ilgiyi göstermenizde fayda vardır. Böylece, öğrenme güçlüğü ile karşılaşmadan, çocuğunuzu yetiştirebilirsiniz.
Yorum Gönder