Çocuklarda Ayakaltı Sararması Neden Olur ve Nasıl Geçer?

"Çocuklarda Ayakaltı Sararması Neden Olur ve Nasıl Geçer?"

2 min read

Çocuklarda ayakaltı sararması veya ayakaltı sarılığı olarak bilinen durum her insanın başına gelebilecek türden, sıkça görülen bir hastalıktır. Ayak tabanı sarılığı Türkiye’de yaygın olarak görüldüğü bilinmektedir. Hayatın normal akışı içerisinde size herhangi bir fiziksel rahatsızlık vermese de kötü kokusu ve oluşan görüntünün estetik olmadığı gerekçesiyle kişiye psikolojik rahatsızlık verir. Ayakaltı sararması, ayak taban ve bileklerinde sarı rengin hâkim olmasıyla karakterize bir durumdur.
Ayakaltı çoğunlukla sarımtırak kahverengi bir renk alır. Özellikle ayakların yan ve arka tarafları ayakaltı sarılığının gözlemlendiği yerlerdir. Çocuğunuzda ayakaltı tabanında ya da bileklerinde renk değişikliği varsa bu durumun çocuğunuza fiziksel bir rahatsızlık vermeyeceğinden emin olabilirsiniz. Ayakaltı sararması estetik ve koku açısından insana huzursuzluk verir.
Eğer ki çocuğunuz ayakaltı sararması ile aynı anda farklı bir rahatsızlık daha yaşıyor ise bu durum aileye tedirginlik vermelidir. Uzman bir doktorun görüşünü almak gereklidir. Bu istenmeyen durum daha ileri bir hastalığın habercisi olabilir.


Çocuklarda Ayakaltı Sararması Neden Olur?

Çocuklarda ayakaltı sararması çoğunlukla başkalarının ayakkabılarını giydiklerinde oluşur. En olası sebeplerinden bir tanesi sık görülen cilt hastalığı olan mantar enfeksiyonudur. Mantar enfeksiyonunun tıbben adı Tinea Pedis’tir. Halk arasında bilinen adı ise atlet ayaklılıktır.

Mantar hastalığının yanı sıra bakteriyel bir enfeksiyon da çocuklarda ayakaltı sararmasına neden olur. Tinea corporis (halk arasında bilinen adıyla saçkıran) ayakaltı sarılığına sebep olan bakteriyel bir enfeksiyondur.

Çocukların ayakları; oyun alanlarında, parklarda, okulda ve benzeri bir sürü ortamda bakterilere maruz kalır. Bu yüzden görülmesi olağandır.

Çocuklarda ayakaltı sararmasının en çok görülen nedenleri;
  • Bakımsızlık: Çocuklar ayaklarını düzenli yıkamadıklarında ya da kurutmadıklarında ayakaltı sararmasına neden olur.
  • Atlet Ayağı: Temiz olmayan ayakkabıların giyilmesi, ortak kullanım ayakkabı ve çoraplar neden olabilir.
  • Aşırı Terleme Kimyasal temizlik malzemelerinin ayağa bulaşması: Çamaşır suyu gibi kimyasallar ayak yapısının renk pigmentlerini bozabilir.
  • Ayakların fazla yük taşıması
  • Sert ayakkabı tabanlıkları ile yürüme
  • Alerji
İnsan vücudunda ayak tabanının iki yanı, herhangi bir hastalık olmamasına rağmen vücudun diğer ten rengiyle aynıdır. Ancak yaz aylarında bronzlaşma sonucunda ayakaltı ve tabanlarında koyu renkleşme görülmesi gayet doğaldır.

Çocukların kalça ve ayakları, yetişkinlere nazaran daha fazla sararır. Çocukların vücudunda yağ dokuları yetişkinlere göre daha koyu renktedir. Eğer ki çocuk vücudunda koyu renkli bir yağ dokusuna sahipse beyaz veya sarımtırak bir renk olarak görülür.

Bebeklerde daha sık görülen bir durum olsa da cilt alt katmanında bozukluk olması sararmaya sebebiyet verebilir. Bebeklerde de deri hastalıkları göründüğünden bebek cilt hastalıkları bölümlerine gidip tahlil yaptırmak en doğrusu olacaktır.

Çocuklarda ayak tabanı sararması çoğunlukla çevresel etmenlerden dolayı oluştuğu gözlemlenmiştir. Bunlar ortopedik olmayan ayakkabı seçiminden dolayı olduğu da uzmanlar tarafından ön görülür.

Çocukların Ayakaltı Sararması Kaç Yaşına Kadar Normal?

Çocuklarda ayakaltı sararması genellikle 2-3 yaşından sonra başlar. Bu yaş aralığından sonra ayak altı sararması olağan olarak kabul edilir.
  • Bebeklerde 3-6 ay, çocuklarda ise 2-3 yaş sonrası ayakaltı sararmasının görülmesi normaldir.
Bebeklerde ayak tabanının sararmış olmasının nedeni bir karaciğer enzimi olan bilirubinin anne karnından yeterince çocuğa geçmemesinden kaynaklıdır. Çoğunlukla erkek çocuklarda görülür. Bu yaşlardan önce görüldüğü durumlarda hekime başvurmanız gerekmektedir.

Çocuklarda Ayakaltı Sararması Nasıl Geçer?

  • Bu sıkıntıyı çözmek için uygulanması son derece basit tedaviler gerekir. Çocuklarda ayak tabanı sararmasının çözümü kolaydır. Çocuklarda ayak tabanı sararması tedavisi eczanelerden sararma hakkında yardımcı ilaç temin edilebilir. Ayağın rahatlaması ve bakımı süreç içerisinde önem kazanır. Ayak bakımının düzenli bir rutine bağlı olarak oluşturulması gerekir.
  •  Ayakların her gün bakımının sağlanması
  • Ayakların düzenli olarak yıkanması
  • Ayaklar yıkandıktan sonra nem yaratmayacak şekilde havlu yardımıyla kurutulması
  • Eğer ki çabuk terleyen ve nem oluşturan bir ayak yapısına sahip ise pudra kullanılması
  • Ayağın belirli sürelerde havalandırılması
  • Nefes alan ayakkabıların seçimi gibi basit ama etkili tedavi çözümleri vardır.
Yorum Gönder