Havale Geçiren Çocuğun Kullanmaması Gereken İlaçlar


Havale geçiren çocuğun kullanmaması gereken ilaçlar birçok anne ve baba için merak konusudur. Özellikle ilk çocuğu olan taze anne babaların bu konuda korkuları oldukça fazladır. Bu anne ve babalar panik yaparak veya aile büyüklerinin önerilerine kulak asarak çocuklarını çok daha kötü duruma getirebilmektedirler. Bizler de bunu önlemek için bu yazımızda havale tetikleyen ilaçlar ve havale geçiren çocuğun kullanmaması gereken ilaçlar listesini sizin için hazırladık.
Özellikle bebeklerde ve küçük yaştaki çocuklarda görülen yüksek ateş bakteri veya virüslerin neden olduğu bir durumdur. Bu yüksek ateş bu yaş gruplarında havale gibi ciddi bir duruma dönüşmektedir. Havale geçiren çocuklar farklı şekillerde tepki verebilmektedir. Bu tepkiler çocuğun jöle kıvamında yığılıp kalması olabileceği gibi yüksek ateş nedeniyle donuyormuş gibi üşüyüp titremesi de olabilir. Böyle durumlarda anne ve babalar panikleyerek yanlış tedavi uygulamalarına girmektedirler. Bu yanlış tedavi uygulamaları arasında havale tedavi yöntemi olarak da yanlış bilinen bazı ilaçlar bulunmaktadır. Bu durumlarda doğal yollarla çocuğun ateşini düşürmeye çalışmak ve en kısa sürede bir uzman hekime doktora gitmek en doğrusu olacaktır.
Bazı hassas çocuklarda ateşli havale daha sık ve tekrarlanır olarak görülmektedir. Sık sık havale geçiren çocuklarda nedeni araştırılırken kullanılan ilaçların da bakılması gerekmektedir. Çünkü kullanılan bazı ilaçlar havale tetikleyici ilaçlar arasında yer alıyor olabilir. Bu havale tetikleyici ilaçlar arasında alerji ilaçları veya soğuk algınlığı ilaçları yer almaktadır.

Eğer çocuğunuz sık sık havale geçiriyorsa veya birden fazla havale geçirdiyse doktorunuza soğuk algınlığı, öksürük, hırıltılı nefes alma veya boğaz ağrısı gibi durumlarda gittiğinizde çocuğunuzun daha önce havale geçirdiğini belirtmemeyi unutmamanız gerekmektedir.

Pseudoefedrin etkin maddeli ilaçların havale tetikleyici ilaçlar olduğu bilinmektedir. Sık havale geçiren çocuklara şu ilaçların verilmemesi önerilmektedir. Havale geçiren çocuklarda kullanılmaması gereken ilaçlar listesi aşağıdaki gibidir; 
  • Sudafed, 
  • Actifed, 
  • Aferin, 
  • Peditus, 
  • Forza, 
  • Kongest, 
  • İburamin cold, 
  • Benical, 
  • Zyrtec, 
  • Aerius, 
  • Avil, 
  • Fenotaral, 
  • Zaditen olmaktadır. 
Bu ilaçlar çocukların ateş düşürülmesine yardım ettiği sanılsa da havale gibi ciddi durumlarda havale tetikleyici ilaçlar arasında yer almaktadırlar. Çocukların ve yetişkinlerin de antibiyotik kullanımı nasıl doktor kontrolünde olması gerekliyse bu ilaçların da bir uzman hekim tarafından önerilmediği takdirde kullanılmaması gerekmektedir. Yazımızın devamında bu ilaçların birkaçı hakkında bilgi vereceğiz.

Aferin

Aferin, sıkça tercih edilen ve öksürük, nezle, soğuk algınlığı gibi hastalıkları tedavisinde karşımıza çıkan bir ilaçtır. Alerjik reaksiyonlar arasında yer alan hapşırma ve burunda kaşıntı gibi tepkilere de iyi geldiği bilinmektedir. Doktor kontrolünde ve uygulanması söylenen doz miktarında kullanılması en sağlıklı yöntem olmaktadır. Bu ilaç kullanımı sonrası görülebilen yan etkiler arasında bulantı-kusma ve kabızlık, uyku hali, baş ağrısı gibi durumlar görülebilmektedir. Her ne kadar sıkça tercih edilen ve yararlı bir ilaç olsa da yanlış ve bilinçsiz kullanım sonucunda karaciğerde büyük hasarlar bırakabildiğinden doktor kontrolünde tedavilerde kullanılmalıdır. Alkol tüketen ve bu gibi zararlı maddelere düşkünlüğü olan insanların kullanırken oldukça dikkat etmesi gereken bu ilaç reçete dozuna veya kullanım talimatına uyulduğunda son derece zararsız olmaktadır. Kötü amaçlı kullanımlarının da çokça bulunduğu ilaç Bu gibi nedenlerden dolayı insanlar tarafından zararlı görülmektedir. Doktora danışılmadan alınması tavsiye edilmemektedir ve doktora danışıldığında önerilen şekilde kullanılmalıdır.

Iburamin Cold

Iburamin Cold, grip, soğuk algınlığı, sinüzit ve diğer üst solunum yolu enfeksiyonları için tercih edilen bir ilaçtır. Aynı zamanda ateş, burun akıntısı ve burun tıkanıklığı içeren hastalık belirtilerinin de hafifletilmesi için kullanılmaktadır. Iburamin Cold, PVC/PVDC/Al folyo blisterlerde 12 ve 24 film kaplı tablet olarak satışa sunulan bir ilaçtır. Bir film kaplı tablet içerisinde 30 mg psödoefedrin hidroklorür, 200 mg ibuprofen ve 2 mg klorfeniramin maleat bulundurmaktadır. Klorfeniramin vücutta doğal histamini azaltan antihistaminik etken madde olarak bilinmektedir. Histamin hapşırık, kaşıntı, gözlerde sulanma ve burun akıntısına neden olan ve günlük yaşantıda rahatsızlık veren bir durumdur. İbuprofen steroid olmayan iltihap giderici ilaç grubunda yer aldığından doktorların ve insanların tercihleri arasında yer almaktadır. İbuprofen vücutta ağrı ve inflamasyona sebep olan hormonları azaltarak bu rahatsızlıklara sahip kimselerin rahatlamasına yardımcı olmaktadır.
Ayrıca Okuyabilirsiniz:
Yorum Gönder