Erkeklerin Kaç Yaşına Kadar Çocuğu Olur?

"Erkeklerin kaç yaşına kadar çocuğu olur? Çocuk sahibi olmak insanlar için sorumluluk gerektiren, zor ancak bir o kadar da mutlu eden bir karar olmuştu"

2 min read

 

Erkeklerin kaç yaşına kadar çocuğu olur? Çocuk sahibi olmak insanlar için sorumluluk gerektiren, zor ancak bir o kadar da mutlu eden bir karar olmuştur. İnsanlar nesillerinin devamını sürdürebilmeleri içgüdüleri ile evlenip çocuk sahibi olmak isterler. Bununla birlikte, çiftlerin çocuk sahibi olmak istemelerindeki tek neden neslin devamı değildir; aile kurma isteği ve sevgidir. İnsanlar evlilik hayatlarında istedikleri kadar çocuk sahibi olabilmekte ya da hiç çocuk sahibi olmak istememekte özgürdürler. Aile planlaması hizmetlerinden yararlanmaları, ailelerin temel bir hakkı olmaktadır. 

Çocuk sahibi olmak istemek ve bir çocuk sahibi olmak beraberinde pek çok sorumluluk getirmektedir. Anne ve babanın fiziksel ve psikolojik olarak sağlıklı olması, bir çocuğa bakabilecek kadar maddi gücü yeterli olması gibi temel gereklilikleri vardır. Annelerin çok geç veya erken yaşta çocuk sahibi olmalarının düşük ihtimalli olsa da bazı tehlikeleri olduğundan söz edebiliriz. Peki babalar için de böyle bir durum söz konusu mudur? Ergenlik dönemine gelmiş bir erkeğin testislerinde artık sperm üretimine başlanmış demektir ve bundan böyle o erkek baba adayı olmaya hazırdır. Bir erkeğin kaç yaşına kadar çocuğu olur? Erkeklerde sperm üretimi ergenlikten itibaren hayatın sonuna kadar devam ettiği bilinmektedir. Erkek bedeninde bir günde milyonlarca sperm üretilmektedir. Fizyolojik olarak sağlıklı olan bir erkek baba adayında yaşı 70 olsa dahi baba olma ihtimalinin olduğunu söylemek mümkün olabilir. 

Kadınların 40’lı yaşlarından itibaren doğurganlığı ve yumurta kalitesinin düşmesiyle birlikte anne kalma ihtimalleri de yaşa bağlı olarak azalmaktadır. Menopoz döneminden itibaren artık gerekli hormonların azalmasıyla birlikte yumurta üretimi durdurulmuş, kadının regl dönemi bitmiş ve böylece çocuk sahibi olmak için gebe kalma dönemi tamamen sona ermiştir. Erkeklerde ise sperm üretilmesinin hayat boyu devam etmesi söz konusudur ancak yaşın getirisi ile testislerde de birtakım değişiklikler görülmektedir. Erkekler kaç yaşına kadar baba olabilir? Erkeklerde 41- 45 yaş aralığında doğurganlık her yıl %7 azalmakta, sperm üretimi durdurulmasa dahi üretilen spermlerin sayısı azalmaktadır. Spermlerin kalitesi ve hareketliliği de yaş ile birlikte azalır. Yaşın ilerlemesiyle birlikte sperm ve meninin kalitesinin birçok anlamda azalması, baba olma ihtimalini düşürse de o ihtimal asla tamamen yok olmaz. 

Erkeklerin sperm üretiminin hayat boyu devam ettiğini ancak kalitesinin de yaş ile birlikte düştüğünü söyledik. Erkekler kaç yaşına kadar çocuğu olur? Yaşın getirisi ile birlikte bir erkekte ortalama 40’lı yaşlardan sonra ereksiyonda (sertleşmede) azalma, güçlük çekme veya ereksiyon süresinde kısalma problemleri görülebilmektedir. Sperm kalitesindeki azalmanın sonucu çocuk sağlığı da olumsuz etkilenebilmektedir. 50 yaşın üzerine baba olmuş kişilerin çocuklarında, daha genç yaşta baba olan (örneğin 25-30’lu yaşlar) kişilere kıyasla çocuklarında otizm hastalığı görülme riski 2.5 kat artmaktadır. Spermde olan değişiklikler düşük riski ile de sonuçlanabilmektedir. Yaş ilerledikçe spermlerdeki döllenme kabiliyeti de azalmaktadır.

Erkekler kaç yaşına kadar çocuk sahibi olabilir?

Bir erkek kendini psikolojik, fiziksel veya maddi açıdan ne zaman hazır hissediyorsa o zaman baba olmaya hazırdır. Ortalama 23 yaş baba olmak için en doğurgan dönemdir. Günümüzde artan iş sorumlulukları, akademik kariyer yapma isteği, ekonomik nedenler ve bireylerin aile kurarken öncelik veya tercihlerinin değişmesiyle birlikte baba olma yaşı da değişmekte. İnsanların kendilerini devamlı olarak yetiştirmeye çalıştıkları, maddi açıdan yükselmeye uğraştıkları bir dönemdeyiz. Pek çok aile bu etkenler dolayısıyla ebeveyn olma hayallerini erteliyor. Yaş arttıkça da doğurganlığın gitgide azaldığını fark eden aileler, tıbbi yöntemlere başvurmak isteyebiliyor. Erkeklerin, yaşla birlikte sperm kalitesinde ve dölleme yeteneğindeki azalma durumu tüp bebek tedavisinde başarısızlık ile sonuçlanmasına neden olabilmektedir. 

Günümüzde ‘’aile’’ kavramının bizden önceki nesillere nazaran değişmesi ve pek çok çevresel-sosyal etken nedeniyle evlenme ve ebeveyn olma yaş ortalaması da değişti. İnsanlar kendi tercihleri üzerine bireysel yaşamlarına daha çok odaklanabiliyor, evliliği ve ebeveyn olmayı erteleyebiliyor. Sorumluluğun artmasının bir getirisi ile kişiler çocuk sahibi olmaktan korkabiliyor ve psikolojik olarak kendilerini hazır hissetmiyorlar. Bu durum genellikle de kadın ve erkeklerde evliliğin daha ileriki dönemlerinde çocuk sahibi olmayı, yani; geç ebeveyn olmayı istemek ile sonuçlanıyor. Psikolojik olarak kendilerini hazır hisseden ebeveynler bu sefer fiziksel olarak yetersiz oldukları gerçeği ile baş başa kalabiliyorlar.
Yorum Gönder