Evde Kedi Beslemenin Çocuğa Faydaları

"Evde Kedi Beslemek, Çoçuğa Faydaları"

2 min read

Patili dostlarımız ile ilgilenmek ve onları sevmenin insanlarda rahatlatıcı bir etki yarattığını hayvan sever herkes onaylar. Hayvan beslemenin ruha mutluluk verdiği düşünülmektedir. Hayvanları sevmek, çocuklarımıza hayvanları sevdirmek onlara canlıları sevmeyi ve merhametli olmayı öğretir. Kedi besleyen insanlar genellikle evde kedi beslemenin faydaları hakkında çok az bilgi sahibi olmaktadırlar. Kedi beslemek mutluluk hormonları olan serotonin ve dopamin salgılanmasını arttırarak kişiyi rahatlatmaktadır. Kan şekerini dengelemektedir. Kedi besleyen kişilerin depresyona daha az girdikleri görülmektedir. Kedi beslemek kalp hastalıkları riskini azaltmaktadır. Özellikle yaşlı insanların kalp hastalıklarına yakalanmalarını azalttığı ve felç riskini düşürdüğü görülmektedir. Solunum rahatsızlıklarına ve alerjik hastalıklara iyi geldiği düşünülmektedir.

Kendimize tüylü bir yaşam arkadaşı edinirken onun sorumluluğunu almak bir yana olsun bize bu kadar iyi gelebileceğini bilmeliyiz. Ebeveynler olarak çocuğunuzun birlikte büyüyebileceği bir dost edinmesi onun gelişimi açsından katkı sağlayacaktır. Evde kedi beslemenin çocuğa faydaları ve katkıları oldukça fazladır. Bir kedi ile büyüyen çocuk güçlü bir sorumluluk duygusu edinir. Çocuk büyüdükçe kedinin ihtiyaçlarını kendisinin karşılamak isteyeceğini göreceksiniz, ona su vermek veya mamasını koymak isteyecektir. Onunla zaman geçirecek ve oyun ihtiyaçlarını birbirleri ile karşılayacaktırlar. Zaman geçtikçe kendi hayatına dair daha gelişmiş sorumluluklar edinmeyi kolaylıkla karşılamaya hazır olacaktır. Ev içerisinde çocuğunuz kendini asla yalnız hissetmeyecek ve dolaylı yoldan duygularını paylaşabileceği bir arkadaş edinmiş olacaktır. Üzgünken onu sevecek, mutluyken de yine onunla beraber oynamak isteyeceğini göreceksiniz. Bir kedi sahiplenmek çocuğunuzun üzerinde terapi etkisi yaratmaktadır.

 Çocuk olan bir evde kedi bakmanın faydaları oldukça fazladır. Çocuk gelişim dönemi boyunca kendi kararlarını kendisi vermekte zorluk çekmez. Ergenlik dönemine girdiği zamanda depresyon sorunu ile karşılaşma ihtimali düşer ve bir kedi beslemenin çocuğun sosyal gelişiminde de oldukça faydalı olduğu düşünülmektedir. Çocuk kendini ifade ederken zorluk yaşamayacaktır ve daha çok dışa dönük, girişimci bir yapıda olmalarını sağlayacaktır. Kedi bakmanın önemli faydalarından birisi de aile bağlarını güçlendirmesidir. Aileler birlik içerisinde evcil hayvanları ile etkinlikler düzenlerler, onunla ilgilenirken aslında devamlı olarak birbirleri ile iletişim halindedirler. Bu aile içerisindeki bağları düzenlemekte ve daha etkili olumlu bir iletişim kurmalarını sağlamaktadır. Bir çocuğun gelişimi için de saygılı, sevgiyle dolu bir yuva gereklidir. Peygamber Efendimiz (s.a.v) kedi beslemenin evlere bereket getirdiğine ve sevap olduğuna inanmış ve kedi beslemeyi tavsiye etmiştir.

 Kedilerin insanlara faydalarından birisi de mırıltılarının iyileştirici ve sakinleştirici etkisidir. Bu etki çocukların öfke krizlerini atlatmasında yardımcı olur. Kucağımızda mırıldayan ve uyuklayan bir kedinin bizi de rahatlattığı ve o hissin bizi de huzurlu bir mayhoşluk hissederiz. Kedilerin çıkarmış olduğu bu mırıltı sesinin kas ve kemiklerimizde güçlendirici aynı zamanda da iyileştirici bir etkisi olduğunu biliyor muydunuz? Kedilerin mırıldanırken ortaya çıkardığı frekanslar, yumuşak dokularda ve iltihaplı durumlarda iyileşmeye sağlamaktadır. Egzersiz ve hareket etmek de kedinin insana faydaları arasındadır. Kedilerin koşma, gezdirilme ya da sokakta tuvaletini giderme gibi ihtiyaçları olmasa da ev içerisinde de oyuncu ve sosyal varlıklardır. Bu yönüyle oyun saatleri geldiğinde çocuğunuz kedisi ile birlikte vakit geçirirken, örneğin kedi bir hedefi kovalarken çocuğunuzun da kedi ile birlikte hareket etmesini sağlayın. Kediniz ile birlikte vakit geçirebileceğiniz oyuncaklar edindiğinizde çocuğunuz ile birlikte onun oyunlarına katılın. Bu çocuğun ev içerisindeki hareket ve eğersizlerinizi arttıracak ve aynı zamanda çocuğunuza mutlu hissettirecektir. Bir kedi sahiplenerek çocuğunuz ve ailenizin içerisinde önemli değişikliklere adım atmış olacaksınız. Bu duyguları ve sorumlulukları çocuğunuza da aktararak onun sorumluluk sahibi, merhamet dolu, uzlaşmacı bir insan olmasını sağlayabilirsiniz. Bunlardan en önemlisi de çocuğunuzun güzel bir çocukluk dönemi geçirmesinde, farklı bir canlı ile arkadaşlık kurarak doğadaki bütün canlılara saygı ve sevgi beslemesinde önemli bir rolü vardır; bir can sahiplenmenin. Unutmayalım ki; bir canı çocuklarımıza onların özel günlerinde ona hediye olarak değil, ailemiz ile birlikte birtakım kararlar vererek, sorumluluklarını üstlenerek ve bir can sahiplenmenin bütün yönlerini ele alarak sahiplenmeliyiz. Sonuç olarak evde kedi beslemenin çocuğa faydaları göz ardı edilemeyecek kadar fazladır.
Yorum Gönder