Evden Kaçan Çocuğa Ne Yapmalı?

"Evden Kaçan Çocuğa Ne Yapılmalı"

2 min read

 



Evden Kaçan Çocuğa Ne Yapmalı

Ailelerin en korktukları şeylerden bir tanesi de evden kaçmaya eğilimli çocuğa sahip olmaktır. Asi bir çocuk, ailenin çocuk üzerinde sürekli gözetim kurmasına neden olur. Aynı zamanda bu gözetim daha sonrasında yine çocuğun baskıda hissetmesine dolayısıyla da yine evden kaçmasına sebeptir. Çocuklar neden evden kaçar, evden kaçan çocuğa ne yapmalı konulu bu yazımızda çocukların evden kaçmalarını engelleyebilecek bazı çözüm önerilerinde bulunacağız.

Yeterli ilgi gösterin.

Çocukların evden kaçmalarındaki en büyük sebep genelde ailenin çocuğa yeterli ilgi göstermemesinden dolayıdır. Çocuklar için aileler adeta bir sevgi kaynağıdır. Bu sevgi kaynağının çocuğa ilgisini göstermemesi durumunda çocukta asilikler ortaya çıkmaya başlar. Başkaldırı, asi çocuğun üzerindeki en belirgin belirtidir. Çocuk eğer ailesinden yeterli sevgi almazsa kendisini sokaklara atabilir.

Çocuk ile beraber izlediğiniz şeylere dikkat edin.

Son zamanlarda dijital medya platformlarının iyice popülerleşmesi sebebiyle birçoğu aile artık Türk dizilerinden sıkıldıkları için diğer yurtdışı medya platformlarına yönelmektedir. Yurtdışında çoğu dizide çocuğun evden kaçması çok olağan bir şeymiş gibi bahsedilir. Rutinleşmiş bir senaryo vardır; aile kaçan çocuğun peşinden koşar. Çocuk birden ortaya çıkar ya da kolaylıkla polisler tarafından bulunur. Olaydan sonra da aile çocuğu ilgi bombardımanına tutar. Yetişkinler olarak gerçek hayatta bu durumun pek doğruyu yansıtmadığını, kaybolan bir çocuğun bulunmasının zor olacağını biliriz fakat sevilme peşinde olan çocuk filmde gördüğünü uygulayarak dikkat çekmeye çalışabilir. Bu yüzden de çocukların yanında çocukların kaçtığı filmler izlenilmemelidir. İzlenilecek şeylerin içeriği eserlerin yaş kısıtlamaları dikkate alınarak izlenmelidir.

Kızmayın.

Evet, evden kaçan çocuk geri gelene kadar ailenin tüm üyelerini diken üstünde tutmuş olabilir. Bunun altında yatan sebebi öğrenmek için bir uzmana başvurmak en mantıklı çözüm olacaktır. Kızdığınızda çocuk o ortamdan daha çok uzaklaşmak isteyecektir. Kendisinde suç bulacak; kendisinin iyi bir çocuk olmadığını düşünerek hareket edecektir. Kızdığınızda bir sonraki kaçışı tetiklemeniz gayet olasıdır. En ufak bir boşlukta tekrar firar etmek çocuğun aklından geçen ilk şeydir.

Bazı şeylerin saklı kalması gereklidir.

Aile içi çatışmalar toplum içerisinde zaman zaman gayet doğal bir durumdur. Aynı evde yaşayan anne ve baba aynı fikirde olmayıp, çatışma yaşamalarından doğal bir şey yoktur. Bunu çocuğun yakınındayken yaptığınızda ise anne ve babasının ilgisini başka yöne çekebilecek en kolay yönteme başvurur, evden kaçmak! Tartışmalarınızı olabildiğince çocuk önünde yapmamak duygusal gelişimi açısından önem taşımaktadır.

Çocuğa güven aşısı gerekmektedir.

Evden kaçan çocuk ailesine güvenmiyor ya da sorununu anlayabilecek birisini çevresinde bulamadığını düşünür. Çocuğa sakin kalarak, güvendiğinizi belli eden hareketler sergilemeniz problem davranışın sıklığını azaltacaktır. Sevgi, bu tip firar durumlarında en güçlü silahtır. Çocuğa davranışlarınızda uzmana danışmadığınızda son derece istenmeyen bir olaya sebep olabilirsiniz. Evden çocuğa ne yapmalı sorusuna verilebilecek en net iki cevap sevgi ve güven verilmelidir.

Yakın çevresini değiştirmek çözüm olabilir.

Çocuğunuzun çevresinde evden kaçan çocuklar varsa bu tip çocuklar yakın çevresini de mutlaka özendirmektedir. Yakın çevresinde bunu sanki iyi bir şeymiş gibi anlatan çocuklardan çocuğunuzun uzak tutmak problemi ortadan kaldırabilir. Çocuk bazı durumlarda ailesinde bulamadığı unsurları arkadaş çevresinde arar ve samimiyet kurar.

Çocuğa değer vermek en etkili çözümdür.

Çocuğun evden kaçmamasını sağlayabilecek yegâne unsur değer vermekten geçer. Çocuğunuzla beraber oyun oynadığınızda, sevdiği şeyleri izlediğinizde ya da sevdiği oyunları oynadığınızda çocuk asla kaçmayacaktır. Dayak atmak, bir şeyler fırlatmak asla çözüm olmayacaktır. Şiddet uygulamak evden kaçan çocuğa yapılmaması gereken hareketlerdendir.

Dışarıda neler bekliyor, çocuk bunun farkında mı?

Tüm bunları yaparken evden kaçan çocuğunuz dışarıda kendisini bekleyen tehlikeyi biliyor mu? Öncelikle bunu sakin bir dil ile anne ve baba birlikte çocuğunuzu bilgilendirmelisiniz. Çocuklar gördükleri şeyin farkındadır. Görmedikleri ve daha önce duymadıkları şeye karşı savunmasızdırlar. Bu yüzden aileler çocuklarını dışarıda bekleyen tehlikelere karşı uyarmalıdır. Çocuğun uyarıldığı ortam, gergin bir ortam olmamalıdır. Ara ara çocuğa tembih edilerek unutmaması sağlanabilir. Eğer ki bu problem davranış sürekli tekrar ediyorsa; çocuk psikoloğuna gitmek gereklidir. Terapi alınması durumunda çocuğun yaptığı bu hareketi söndürmek amaçlı uzmanla birlikte yol haritası planlanıp uygulanmalıdır.
Yorum Gönder