Çocuklar İçin Bağışıklık Güçlendirici İlaçlar

"Çocuklar İçin Bağışıklık Güçlendirici İlaçlar"

2 min read

Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için neler yapılabilir? Güçlü bir bağışıklık sistemi çocuklarınızı hastalıkları karşı koruyacak, önemli bir etmendir. Dolayısıyla onları güçlendirmek için nelere dikkat etmeniz gerektiği önemlidir.
Bu açıdan bağırsaklarda bulunan iyi bakteriler arttırılmalıdır. Zira prebiotik ve probiotiklerin bağışıklık sisteminin gelişmesi üzerinde ciddi bir önemi yer almaktadır. Çocuklarınızın yaşına göre olan sporlara katılmasını sağlamak; telefon ve bilgisayardan uzak tutmak da tavsiye edilmelidir.
Bunun yanı sıra abur cubur tüketimi, fast-food tarzı yiyeceklere de dikkatli olunmalıdır. Zira bağışıklık sisteminin zayıflamasına sebep olmaktadır. Dolayısıyla bu konuda çocuklarınızı bilgilendirmeniz önerilir. Ara öğün olarak fındık ve badem gibi sağlıklı atıştırmalıklar tercih edilebilir.

Bunun yanı sıra çocukların bağışıklık sistemini güçlendiren besinler nelerdir konusunda inceleme yaparsanız, sağlıklı bir beslenme düzeni oluşturabilirsiniz.

Yeterli Su Tüketilmelidir

Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için ilk dikkat edilmesi gereken yeterli su tüketmedir. Bebek ve çocukların gerek duyduğu günlük su miktarı oldukça fazladır. Bu yaş aralığına göre değişmekte olup şu şekildedir;
  1. 0-6 ay yalnızca anne süt kullanılmalıdır. 
  2. 6 ile 12 ay arasaında 30 ile 100 ML su olmalıdır. 
  3. Beslenmenin çoğu anne sütü ile olmalıdır. 1 ile 3 yaş arasında 1,000 ml su tüketilmelidir. 
  4. 2 ile 3 yaş arasında 1,200 ml su tüketilmelidir. 
  5. 4 ile 8 yaş arasında 1,600 ml su tüketilmelidir.
  6. 9 ile 13 yaş arası kızlarda 1,900 ml su tüketilmelidir. 
  7. 9 ile 13 yaş arası erkeklerde 1,900 ml su tüketilmelidir. 
  8. 13 yaş üstünde 2,300 ml su tüketilmelidir. 
Düzenli su tüketmek, çocuğunuzun bağışıklık sistemine yardımcı olacaktır.

 

Dengeli Beslenme Düzeni Oluşturulmalıdır

Bağışıklık sistemini güçlendiren vitaminler nelerdir de ebeveynler tarafından bilinmesi gereken bir husustur. Anti-oksidan olarak isimlendiren A-C-D-E vitaminlerinin alınmasına; demir ve çinkoya da dikkat edilmelidir; 
  • A vitamini: Bu vitamin sarı ve koyu yeşil renkte sebzelerden, meyvelerden alınabilmektedir. 
  • C vitamini: Hastalıklara karşı koruyucu olup çilek, portakal, kivi, kavun gibi meyveler bu açıdan zengindir. Ayrıca zencefil ve zerdeçal da bu açıdan önemlidir. 
  • E vitamini: Zeytin, zeytinyağı, kuruyemiş ve yeşil sebzelerde bulunur. 
  • D vitamini: Bu vitamin için ana kaynak güneştir. Bu nedenle temiz havadan, güneşten yararlanılmalıdır. Omega 3 ve 6: Bağışıklık sistemi dengesinin korunması için bu yağ asitleri de alınmalıdır. Omega 3 keten tohumu, ceviz ve balıktan alınabilmektedir. Omega 6 ise yağ kaynaklarının çoğundan alınabilir. 
  • Demir: Bağışıklık sistemini etkileyen nedenler arasındadır. Bu açıdan zengin besinler karaciğer, kırmızı et, balık, tavuk, yumurta gibidir. 
Çocukların bağışık sistemini güçlendiren besinler nelerdir için bunlara önem vermek büyük önem taşımaktadır.

Çocukların Bağışıklık Sistemini Güçlendirmek İçin Ne Yapılabilir?

Çocukların bağışıklığını güçlendirmek için ne yapılabilir? Bunun için özellikle bebeklik döneminde, anne sütüne dikkat etmek gerekir. İlk 6 ay anne sütü vermek ve 2 yaşına kadar vermeye devam etmek daha iyi beslenmesine yardımcı olur. Zira içerisinde bağışıklığının yükselmesi için önemli değerler vardır.
Bunun yanı sıra aşılarını ihmal etmemesi de büyük önem taşımaktadır. Aşıların olmaması, mikroplara karşı daha güçsüz düşmelerine neden olacaktır. Ayrıca uyku düzenine de önem verilmelidir. Böylece hastalıklara daha dirençli olunabilir.

Çocuklarda büyümeye yardımcı olan, vücudun onarım mekanizmasında görev alan, bağışıklığı da güçlendiren melatonin hormonu uyku halinde salgılanır. Bu nedenle dikkat edilmesi şarttır. Birtakım ilaçlar da doktorlar tarafından reçete edilebilir. Ancak dikkatli olunması, bilinçsiz alınmaması gerekir. Zira yan etkileri olduğu için komplikasyonlara sebep olabilir.

Bağışıklık Sistemini Hangi Besinler Güçlendirir?

En güçlü bağışıklık güçlendirici olarak besinler unutulmamalıdır. Ebeveyn olarak bunları bilmek, daha iyi çözümler almanıza yardımcı olacaktır. Bunlardan bazıları şöyledir; 
  • Süt ve yumurta gibi gıdalar 
  • Probiyotik özellik taşıyan kefir, yoğurt gibi besinler 
  • Zeytin ve zeytinyağı 
  • Bakliyatlar 
  • Ispanak, sarımsak, soğan, pazı, trup, brokoli, havuç ve lahana gibi sebzeler 
  • Somon gibi balık türleri 
  • C vitamini bulunduran greyfurt, limon, elma ve domates gibi meyveler 
  • Çinko bakımından zengin dana etleri 
  • Mantar 
  • Yaban mersini ve böğürtlen gibi kırmızı meyveler 
Çocuklarınıza bunları da düzenli tükettirmek, güçlü bir bağışıklık sistemi için önerilmektedir.
Yorum Gönder