Çocuklarda Geniz Akıntısı İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?

"Geniz akıntısına ne iyi gelir için ilk olarak belirtileri bilmeniz gerekir. Bunlar ana hatları ile şöyledir; Boğazda gıcık hissi: Boğaz bölgesinde"

2 min read

Geniz akıntısı ilaç isimleri,
çocuğu bu durumdan şikayetçi olan ebeveynler tarafından sıkça merak edilmektedir. Posnazal akıntı, solunum yolu içerisinde üretilen fazla mukus nedeniyle oluşan bir sorundur. 
Solunum yolu burundan başlamak üzere, akciğere kadar uzanmaktadır. Kendine özgü hücreleri vardır. Bunlardan bir kısmı, üretilen mukus salgısının taşınması için hareketli uzantılar bulundurur. Bu sayede fark edilmeden boğazdan akmaktadır. 
Ancak farklı faktörler sebebiyle, mukusun yapısının değişmesine neden olabilir. Bu sadece yetişkinlerde değil, aynı zamanda çocuklarda da görülebilir.

Çocuklarda Geniz Akıntısı Belirtileri Nelerdir?

Geniz akıntısına ne iyi gelir için ilk olarak belirtileri bilmeniz gerekir. Bunlar ana hatları ile şöyledir; 
  • Boğazda gıcık hissi: Boğaz bölgesinde meydana gelen akıntı gıcık hissini beraberinde getirir. 
  • Öksürük: Boğazda gıcık ve kaşınma hissinin oluşmasıyla beraber, kuru öksürük de beraberinde izler. Özellikle gece yatarken daha fazla oluşmaktadır. 
  • Boğaz ağrısı: Öksürük ile beraber, boğazda tıkanıklık ve balgam oluşumu meydana gelir. Bu durum mide bulantısı ve iştahsızlığa neden olabilir. 
  • Kulak enfeksiyonu: Orta kulak ve boğaz arasının tıkanmasıyla beraber kulak enfeksiyonları gelişebilmekte; buna bağlı farklı komplikasyonlar oluşabilmektedir. 
  • Nefes alamama: Geniz akıntısı burundan boğaza doğru akmaktadır. Bu nedenle ani nefes alamama durumlarına neden olabilir. 
  • Baş ağrısı: Geniz akıntısı baş ağrısını tetikleyen durumlara neden olabilir. 
Soğuk algınlığı bunun haricinde takım belirtilere sahiptir. Eğer bunlar görünüyorsa kısa sürede doktora gidilmesi önerilmektedir.

Geniz Akıntısı Sebepleri Nelerdir?

Geniz akıntısına ne iyi gelir? Bunun için sebeplerini de bilmeniz gerekir. Çocuklarda soğuk algınlığı gibi viral durumlar, ani hava değişikliği veya havaların soğuduğu dönemde bunlar görülebilir. Geniz akıntısı da bu durumla beraber görülebilmektedir. Bu durum beraberinde mide hastalıklarını, ağız kokusu dada getirebilmektedir. Sinüzit de geniz akıntısının nedenlerinden birini oluşturur. Sinüsler kafa tasında bulunan, burun bölgesinde açılan kanallar halinde ilerleyen kemik boşluklarıdır. Alerjik reaksiyonlar da sebepler arasında bulunmaktadır. Ayrıca, Grip, Toz ve duman gibi tahriş eden materyaller, Burun içine yabancı madde sıkışması, Kronik Obstrüktif Akciğer Hastalığı, Nazal Septum Eğriliği, Kimyasallar ve parfümler Çocuklarda geniz akıntıntısı oluşursa, yaşam ve etkinlik alanlarının düzenlenmesi gerekir. Özellikle tüylü battaniyeler, yün eşyalar da neden olabilmektedir.

Geniz Akıntısı Nasıl Çözülür?

Geniz akıntısına kesin çözüm nedir sorusu birçok kişinin dikkatini çeken sorular arasındadır. Havadaki nemi arttırmak bunun için bir çözümdür. Bu sayede geniz akıntısı incelenmekte, geçiş yollarında rahatça hareket edebilecektir. Bunun için kullanılabilecek farklı çözümler yer almaktadır. Ayrıca mukusun boğaz arkasında engellenmesi için yastıkları yükseltmek de bir çözümdür. Bol su tüketmek de mukusun incelmemesine, böylece kulak ve sinüslerin tıkanmasını engel olacaktır. Eğer alerji sebepli oluyorsa alerji etmenleri de ortadan kaldırılmalıdır. Bu bakımdan toz akarları için özel kılıflar tercih edilmelidir. Ayrıca yatak odasında kullanılan kılıflar, çarşaflar da sıcak su ile yıkanmalıdır. Yaşam alanında özel filtreli hava temizleyiciler kullanmak da ince parçaları havadan uzaklaştırmaya yardımcı olabilir. Evde bulunan tozların da düzenli olarak temizlenmesi tavsiye edilmektedir.
Yorum Gönder