Çocuğu Emzikten Kesmek İçin Ne Yapılmalı?

"Bebekler kendi istekleriyle emzikten kesilir mi"

2 min read

Çocuğu emzikten kesmek için ne yapılmalı sorusu anne adaylarının bir hayli zorluk yaşadıkları dönemler arasında yer alabilir. Bebeğimi sütten ne zaman kesmem gerekir ya da bebekler memeden nasıl ayrılır gibi birçok soru annelerin adeta en büyük kabusları olmaya devam ediyor. Her ne kadar anne adayları için çok zorlu bir durum gibi dursa bile pek de zor bir işlem değildir. Birçok adıma dikkat etmek annelerin bebekleri memeden kesmeleri için yardımcı olan konular arasında yer alır. 
Dünya sağlık örgütü tarafından yapılan açıklamalara bakılacak olduğu zaman anne sütü bebeklere yeterli miktardaysa ilk altı aylık dönemde sadece anne sütü ile beslenmesi, ardından genel altı aylık dönemde ek gıdalar ile 2 yaşına kadar emzirilmesi önerilir. Aslında emzirme süreçleri ne kadar çok devam ederse sütlerin çocuklar için o kadar faydalı bir konumda olacağını bilmek gerekir. Ek gıdalara bağlandığı zaman genel olarak anne sütlerinin kesilmesi gerektiğine dair yanlış ifadeler yer alsa bile böyle bir şeye gerek yoktur. Bebeklerin bir yaşlarından sonra emzirmek onların bağışıklık sistemlerini iyi bir şekilde destekliyor olduğu gibi, beslenme ihtiyaçlarının daha iyi bir şekilde karşılanmasına yardımcı olur.

Bebekler Kendi İstekleriyle Emzikten Kesilir Mi?

Bebekler kendi istekleriyle emzikten kesilir mi sorusu da bir hayli merak edilir. Bazı anlarda bebekler bir anda kendi istekleri ile meme emme oranlarını en aza indirir ve bir anda sütten kesilirler. Bu anlarda ek gıda başlanması çok etkili bir konumdur. Katı gıda tüketimleri başladığı zaman bebeklerin memeye karşı olan ilgileri oldukça azalır. 

Bazı anlarda da bebek biraz daha büyümeye devam ettikçe çevreye karşı olan ilgisi normale oran ile daha çok artacak ve emme konusuna karşı olan ilgisi en aza inecektir. Memeye geldikleri zamanlarda çok kısa bir süre durarak hemen gitme istekleri gözlenebilir. Uzun süre boyunca memede kalma isteklerinin olmaması yanı sıra çevre ile daha çok ilgilenme istekleri gözlenebilir. 

Bebeklerin emmeyi bırakması için katı gıdalara başladıkları zaman artık en doğru zaman olduğunu gösterir. Anneler eğer kendi istedikleri süreden daha önce bebekleri emmeden kesilirse de üzüntü yaşayabilirler. Bebeklerin bir süre daha annelerini emmesini isteme durumlarında doktor yardımı ya da emzirme danışanlarından destek almak uygun bir adım olabilir. 

Bazı sorunlardan dolayı bebekleri memeden kesmek gibi istekler anneler tarafından ön plana çıkabilir. Artık anneler çok yorulduğu zamanlarda, gece emmelerinin çok fazla olması ya da annelerin sağlık açısından emzirmeyi bırakması gibi durumlar olabilir. Bu anlarda anneler eğer çalışma hayatına dönmek, ya da bir süre de kendi ile ilgilenmek istiyorsa, ikinci bir gebelik meydana geldiği zaman anneler bebekleri memeden kesebilir.

Bebeğimi Memeden Nasıl Kesebilirim?

Bebeğimi memeden nasıl kesebilirim diyen annelerin sadece belirli adımları takip etmesi de gerekir. Bu anlarda; 
  • Bebeklere tatlı ve sevimli bir dil ile artık sütten kesecek olduğunuzu anlatın. 
  • Bebekleri memeden kesmenin stresli bir durum olduğunu anlayın. Diş çıkarma ya da tuvalet eğitimlerinin olduğu zamanlarda memeden kesmeyi denemeyin. 
  • Siz ve bebekleriniz için daha uygun olan emzirme alanları belirleyin. Bu sayede bebekler sürekli emmek istemeyecek ve illa o ortamlarda olmak isteyeceklerdir. 
  • Emzirme sayısı belirleyin ve gün içerisinde eğer o sayıya ulaşım meydana geldiyse de artık emzirmeyi bırakın. Bir kereden bir şey olmaz demek bebeklerin sürekli emme isteklerinin meydana gelmesine neden olur. 
  • Sabah uyandıkları zaman emmeyi kesmek adına ilk olarak bebeklerden önce kalkmaya ve üstünü değiştirmeye özen gösterin. Bebeklerin kahvaltıları hazır olduğu zaman meme yerine kahvaltı vermek emme isteklerini unutturacaktır. 
  • Bebeklerde emmeyi kesmek sırasında gün içerisinde emzirme sayılarına set koyulmalıdır ve bebeklerin belirli bir mesafeden annelerini emebilmeleri gerekir. Bu sayede bebekler her istedikleri zaman her istedikleri yakınlıkta annelerini ememeyeceklerini öğrenmeleri gerekir. 
  • Dışarı çıkıldığı zamanlarda bebekler her ne kadar annelerini emmek isteseler bile buna asla izin verilmemelidir. Dışarıda bebeklerin anne memelerine kolay ulaşabilecekleri kıyafetler giymemek bebeklerin emme istekleri geldiği zaman memeyi açmaya çalışırken pes etmelerine neden olacaktır.
Yorum Gönder