Tüp Bebek Gebelik Hesaplama

"Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen aileler en çok tüp bebek gebelik hesaplama işleminin nasıl yapılacağını araştırmaktadır. "

3 min read

Tüp bebek tedavisi ile bebek sahibi olmak isteyen aileler en çok tüp bebek gebelik hesaplama işleminin nasıl yapılacağını araştırmaktadır. Bilindiği üzere tüp bebek ile hamile kalmak, doğal yollardan hamile kalmaktan daha farklı olmaktadır. 
Bu nedenle de tüp bebek gebelik hesaplama kadının kendiliğinden yapabileceği bir durum olmayıp bir uzman doktorun görüşlerine ihtiyaç bulunmaktadır. Çünkü tüp bebek gebelik hesaplama sürecinde referans noktası embriyonun anne rahmine transfer edildiği gün olarak alınmaktadır.

Tüp Bebek Gebelik Hesaplama Nasıl Yapılır?

Yukarıda da bahsettiğimiz gibi, tüp bebek tedavisi ile oluşan gebeliklerin gebelik hesaplamalarında en önemli nokta embriyonun transfer sürecinin yapıldığı gün olmaktadır. Bu nedenle tüp bebek kaç günlük hamileyim? sorusunu soran kadınların bu sorunun cevabını tam olarak öğrenebilmeleri için embriyo transfer işlemini gerçekleştiren doktorun görüşlerine başvurmaları gerekmektedir. 
Normal yolla oluşan gebeliklerin anlaşılmasında en önemli etkenlerden biri adet tarihinin gecikmesi olmaktadır. Bu durum her kadın tarafından bilindiği için böyle bir durumla karşılaşıldığında gebelik ihtimali akıllara gelmektedir. 
Ancak tüp bebek yöntemi ile gebe kalan kadınlar için durum bu şekilde olmamaktadır. Adet tarihini referans alarak yapılan hesaplamalar tüp bebek tedavisi sonucu gebe kalan kadınların hamilelik süresi konusunda hata verebilmektedir.

Tüp Bebekte Gebelik Hesaplama Kadınlar Kulübü

Kişiler bazen uzun yıllar süren tüp bebek tedavisi süreci yaşayabilmektedir. Bu nedenle de bir an önce sonuç almayı isteyen aileler tarafından tüp bebekte gebelik hesaplama Kadınlar Kulübü gibi internet sitelerinde de araştırmalar yapılarak bir sonuca ulaşmaya çalışılmaktadır. 

Bu sürecin psikolojik etkileri olduğu gibi fizyolojik etkileri de olabilmektedir. Bu nedenle kişiler merak ettikleri tüm soruların cevaplarını tüp bebek tedavisi için başvurdukları uzman hekim aracılığı ile öğrenebilmektedir. İnternette bulunmakta olan bazı gebelik hesaplayıcı internet siteleri de vardır. Ancak tüp bebek tedavisi ile ilgili her geçen gün yeni bilgiler eklenmekte olduğundan bu sitelerden yapılan hesaplamaların da yanlış olabileceği göz önünde bulundurulmalıdır. 
Tüp bebek yöntemine başvurularak yapılan gebeliklerde transfer günü hesaba katılarak şu şekilde bir hesaplama yapmak mümkün olmaktadır; 
  • Eğer embriyo transferi 3. gün yapıldı ise bulunulan tarihten embriyonun anne rahmine transfer edildiği gün çıkarılmalıdır. Daha sonra bulunan sonuca 17 gün daha eklenmelidir. 
  • Eğer embriyo transferi 5. gün yapıldı ise bulunulan tarihten embriyonun transfer edildiği gün çıkarıldıktan sonra bulunan sonuca 19 gün daha eklenmelidir.

Tüp Bebek Ay Hesaplama

Bebek sahibi olabilmek için tüp bebek yöntemini deneyen aileler tedaviden sonuç almak konusunda epey aceleci olabilmektedir. Bu nedenle de gebeliğin oluşup oluşmadığı ya da kaç haftalık bir gebelik var olduğu konusunda fazlasıyla meraklı olmaktadırlar. 

Tüp bebek yöntemine başvurarak bebek sahibi olmayı arzulayan çiftlerin gebelik tarihinin ne zaman olduğunu öğrenebilmeleri için yapmaları gereken en önemli nokta embriyonun kadının rahmine transfer edildiği günü not almaktır. 

Çünkü tüp bebek yöntemi ile oluşturulan gebeliklerde normal yolla oluşan gebeliklerdeki adet kesilmesi tarihi değil de embriyonun transfer günü esas alınmaktadır. Embriyonun transferi sürecinde kadının rahminin yeterli kalınlığa ulaşması çok önemlidir. 

Eğer kadının rahim duvarı yeteri kadar kalınlığa ulaşmamış ise embriyonun transferi için bir süre daha beklemek gerekebilmektedir. Çünkü yeterince kalın olmayan bir rahim duvarına embriyonun tutunması mümkün olmamaktadır. Bu nedenle de gebelik başlayamamaktadır.

Transferden Sonra Bebek Kaç Haftalık Olur?

Normal yol ile oluşan gebeliklerde embriyonun kadının rahim duvarına tutunması genellikle adet döngüsünün 14. günü olmaktadır. Bilindiği üzere bu tarih yeni yumurta hücresinin geliştiği tarihle aynıdır. 
Bu nedenle eğer embriyo rahme tutunursa gebelik oluştuğu için yeni bir yumurta üretilmesine gerek olmamaktadır. Bu nedenle de atılması gereken bir yumurta bulunmadığından adet kanaması oluşmaz ve bu da gebeliğin en önemli göstergelerinden biri olarak karşımızı çıkmaktadır. 

Ancak tüp bebek yöntemi ile oluşan gebeliklerde adet döngüsü esas alınmamalıdır. Önemli olan embriyonun anne rahmine transfer edildiği gündür. Transfer günü referans alınarak yapılan hesaplamalar genellikle doğru sonuç vermektedir. 

Transfer günü 3. gün olan embriyonun oluşturduğu gebeliğin hafta sayısı ile 5. gün transfer edilen embriyonun oluşturduğu gebeliğin haftası farklı çıkmaktadır. Bu nedenle kesin bir sonuç elde etmek için mutlaka transfer günü bilinmelidir.
Yorum Gönder