10 Yaş Çocuğu Saat Kaçta Uyumalı?

"10 Yaş Çocuğu Saat Kaçta Uyumalı"

2 min read

10 yaş çocuğunun kaç saat uyuması gerektiği tamamıyla ruh hali durumuna ve gelişim durumuna bağlıdır. Çocuk gelişiminin temel ilkelerinden olan “her çocuk özeldir” ilkesinden yola çıkılarak gelişim durumları çocuklarda ileri ya da geri olabilir. Bazı çocuklar gece uykusundan hoşlanmayabilir, gün içerisinde çok fazla dinlendiklerinde gece uykuları gelmeyebilir. Bazı 10 yaş çocukları da herhangi bir sebep gözetmeksizin daha fazla uyku isterler. 

10 yaş çocuğun uykusunu iyi alması gerekir. Uyku, çocuklar için de hayati bir öneme sahiptir. Günlük yaşantısında çocuk çok hareketsiz, durgun, dalgın olduğunda uykusunu alamamış olabilir. Bu yüzden uyku ihtiyacı çocukların mutlak suretle alması gereken bir durumdur. 

Çoğunlukla 10 yaş çocuğu ve 11 yaş çocukları 10 saat uyumaları yeterlidir. Bu dönem içerisinde çocuklar uyku ihtiyacına yönelik düzenli uyumaktadırlar. Çocuklar eğer uyumuyorsa onları sıcak yemek yedirerek, biraz yürüyüşe çıkartarak hareket ettirmek gerekebilir. 

Uyku hayatın içerisinde büyük bir öneme sahip olduğundan eksikliği 10 yaş çocuğunu olumsuz etkilemektedir. Uyku düzensizliği daha sonrasında uyku bozukluklarına ve bozukluklarla beraber ciddi sağlık sorunlarına yol açmaktadır. Uyku ihtiyacının tam karşılanmadığı durumlar hayati risk oluşturabilir. Bu yüzden 10 yaş çocuğunun 10 ile 11 saat arasında uyuması ona yeterli olacaktır. Ebeveynler tarafından çocuğa uyku alışkanlığı kazandırılmalıdır. En az bir hafta boyunca çocuğa uyku alışkanlığı kazandırmak adına denetlenmelidir. 

 Uyku miktarı çocuğun yaşına göre değişmektedir. 10 yaş çocuğu ile 15 yaş çocuğunun uyku gereksinimi aynı değildir. Çoğunlukla çocuk yaşlarda gelişim daha hızlı olduğundan vücudun dinlenme süresi de artacaktır. 

Tabii çocuğunuz bazen sizinle beraber gecelemek istediğinde sürekli olarak geç yatamayacağını telkin etmeniz şartıyla sizinle beraber geceleyebilir. Eğer çocuğunuz sürekli gece ve gündüz dahil olmak üzere sürekli uyumuyorsa burada bir rahatsızlık söz konusu olabilir, hekiminiz ile konuşmanız tavsiye edilmektedir. 

10 yaş çocukları öğle yemeğinden sonra şekerleme bir uykuya ihtiyaç duyabilirler. Özellikle sıcak veya süt içeren yemekler çocukların uykusunu getirebilir. Küçük bir uykuya dalmasına izin vererek çocuğunuzun akşam yemeğine kadar deşarj olmasına izin verin. Öğle uykusu geldiğinde, yaş grubuna yönelik bir kitap okunması yararlı olabilir. 

10 yaş çocuğu saat kaçta uyumalı?

Geçmiş yıllarda Türkiye’de sabahçı ve öğlenci olarak iki farklı grup vardı. Türkiye’nin bazı illerinde halen bu uygulamalar devam etmektedir. Çocuğunuz okula sabah gidiyor ise çocuğunuzun 10 saat uyku alabileceği şekilde erken yatırırsanız güne daha enerjik başlayacak, okul içerisinde uyuklamayacaktır. Her zaman gecelemesine izin verilmemelidir çünkü gece uykusuz geçiren bir çocuk sabah kalktığında iyice sersem gibi hissedecektir. Bununla birlikte, bu konuda herhangi bir sorun varsa, bu durumu aile hekimine söylemeniz gerekir. 

10 yaş çocuğu kaç saat uyumalı sorusuna bir ebeveyn olarak, 10 yaş çocuğunuzun günlük uyku miktarının 10 ile 11 arasında olması gerektiğini hatırlamanız gerekir. Çocukların normal uyku süreleri yaşlarına göre farklılık göstermektedir. 10 yaş çocuğu için uyku süresi 10-11 saat arasındadır. Uyku konusunda bir problemi olan çocuklar, davranış bozuklukları, ağlama, hiperaktivite gibi belirtiler verebilir. Özellikle yaklaşmakta olan puberta (ergenlik) döneminde ise 10 yaş çocuğunun uykusunun daha da azalması beklenebilir. İlkokul 3. sınıftan sonra çocuklar erken yatma zamanlarına ancak alışabilmektedir. 

Ebeveynlerin haklı olarak uyku süresi hakkında endişelenmesi kadar doğal bir şey yoktur. Yetişkinler nasıl ki yeterli uyku alamadığında kendilerini daha bitkin hissediyorsa sınırsız enerjisi varmış gibi olan çocukların da maalesef ki uyku alamadıklarında huysuz birer insana dönüşmeleri oldukça olağandır. Çocuklar özellikle uyku konusunda ebeveynlerle inatlaşabilmektedir. Bu konuda ebeveynler çocuklarını sıkmadan ve nazik bir dille durumu anlatmalı, çocuğun anlamasını beklemelidir. Çocuklara uyku alamadıklarında neler olabileceği, çocukların sağlıklarının nasıl bozulacağı hakkında animasyonlar izletilmelidir. Bu konumuzda çocukların kaç saat uyumaları gerektiği konusunda siz değerli ebeveynleri bilgilendirmiş olduk. Diğer yazımız olan “Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilir?” konusunu incelemenizi tavsiye ederiz.
Yorum Gönder