Çocuklara Cinsel Eğitim Nasıl Verilir?

"Çocuklar Cinsel Eğitim, Cinsel Eğitim Nasıl Verilir?"

3 min read

Çocuk gelişiminin ilk yıllarında davranışlar cinsiyetlere göre ayrılmaktadır. Çocuk 2-3 yaş aralığına geldiğinde kendisinin hangi cinsiyette olduğunu fark eder, kavramları ayrıştırmaya başlar. Yaşları ilerledikçe çocuklara cinsel eğitim vermek gerekmektedir. Cinsel eğitim nasıl verilir? İlk başta uzmanlardan da bilgi alınarak aile tarafından verilmesi en doğrusudur. 5-6 yaş aralığına geldiğinde çocuk kalıcı olarak cinsiyetinin değişmeyeceğini anlar. Bu yüzden de kendi cinsiyeti hakkında aile üyelerine soru sormaya başlar. Çocukların soru sormasını kısıtlamamanız gerekmekte bu dönemde soru sormasını engellememeniz çocuğun ilerideki yetişkinlik hayatında kilit rol oynamaktadır.

Çocuklar soru sormaya bayılırlar. Kafaları sürekli soru işaretleri ile doludur ve çevreyi tanımaya çalışırlar. Çevreyi tanırken aynı zamanda da kendilerini de tanımak için sorular sorar. Çocukların sorduğu sorular cinsel organlarına yönelik olabilir. Çocuklar cinsiyetleri hakkında soru sorduklarında kızmanız ya da ayıp karşılamanız onları sanki çok yanlış bir şey yapmış hissiyatına sürükleyecektir. Herhangi bir cinsel tacize uğradığı sırada bunu sizinle paylaşmayacak ve suçu kendinde arayacaktır. Bu yüzden cinsel konularda “ayıp, böyle şeyler sakın sorma, günah!” gibi kelimelerden kaçınmalı. Çocuğun sorularına kısa ama kaçamak olmayan cevaplar vermelisiniz. 

Sorulan sorunun detayına kadar inmek zorunda değilsiniz. Ayrıntılar içerisinde çocuk zaten konuyu anlamayacağından daha çok soru soracaktır. Sorduğu soruya doğru bir şekilde kısa cevaplar verip, çok fazla konuyu derinleştirmemelisiniz. Verdiğiniz bilgilerin yanlış olması, çocuk nezdinde sizi yarın öbür gün yalancı duruma düşürebilir. Bu yüzden çocuğa doğru cevaplar vermelisiniz. Anne ve babaların çocuğa söylediği bilgiler çok önemlidir. Çocuk bunları doğru sayar ve yaşantısına öyle devam eder. Bu yüzden ailelerin çocuklara cevaplarında tutarlı olması gerekmektedir. 

Çocuğa cinsel eğitim nasıl verilmeli konusunda uzmanlar bu konuda yardımcınız olabilir. Erken çocukluk dönemindeki çocuğa cinsel eğitim, cinsellik konusunda her konuyu kapsamaz. Temel bilgilerin, özel alanların söylenmesi ve izinsiz dokunmalarda yapacağı hareketlerin çocuğa aktarılması yeterlidir. Çocuğun vücudu hakkında soru sormasından daha doğal bir durum yoktur. Çevresi hakkında sürekli bilgi kovalayan çocuk, vücudundaki değişimlerin ve farklılıkların sebeplerini de merak edecektir. Ailelerin bu konuda negatif bir tutum içerisinde olmaması, hayatın doğal akışının içerisinde olduğunu çocuğa kavratması gerekmektedir. Çocuğun özel bölgeleri çocuğa aktarılmalı, yabancı birisi dokunulduğunda çığlık atması veya ondan uzaklaşması telkin edilmelidir.

Çocuğa Cinsel Eğitim Neden Verilmelidir?

Erken çocukluk eğitiminin temel amacı, çocuk büyüdüğünde ve yetişkin olduğunda cinsellikle alakalı yanlış bilgilerin karşı cinsiyete karşı hoşgörüsüz bir birey oluşturmasını engellemektir. Erken çocukluk eğitiminde cinsel eğitim Avrupa’da çocuklara ilkokul seviyesinden itibaren verilmektedir. Cinsel eğitim almayan çocuklar ileride karşı cinslere karşı saldırgan veya anlamsız bir tutum içerisinde oldukları görülmüştür. Yukarıda bahsedilen nedenlerden dolayı çocuklarda cinsel eğitimin önemi bir kez daha vurgulanmalıdır.
  • Çocuğun cinsel gelişimini idrak edebilmesi,
  • Cinsel kimlik kavramı geliştirebilmesi,
  • Cinselliğe karşı saygılı bir bakış açısı edinmesi, olumlu bir davranış biçimi edinmesi açısından gereklidir.
Temel manada cinsel eğitim; cinsiyetler hakkında bilgi edinme sürecidir.

Cinsel Eğitim Kaç Yaşında Verilir?

Cinsel eğitim erken çocukluk döneminde, çocuk bununla alakalı sorular sorduğunda başlamalıdır. Cinsel eğitimden kaçınılmamalıdır. Cinsel eğitim, ayıp bir şey değildir. Özellikle aileler çocuk bu konu hakkında soru sormaya başladığında soruları adeta hasır altı etmekte veya yanlış cevaplar vererek çocuğun kafasını ileride daha çok karıştırmaktadır. Genellikle 3-4 yaş aralığında çocuklar dünyaya nasıl geldiklerini merak eder. Bu yaş aralığı en ideal zaman dilimidir. Maskülen ve feminen rolleri kavramaya başlar. Bir hamile kadın gördüklerinde, karnının neden şiş olduğunu merak ederler. Çocuk cinsellik hakkında sorular sorduğunda basit ve anlaşılır cevap vermeniz gerekmektedir.

Aile İçerisinde Cinsel Eğitim Kim Tarafından Verilmesi Gerekir?

Burada ailelerin yanılgıya düştüğü bir noktaysa kız çocuğa annenin cinsel eğitim vermesi, erkek çocuğa ise babanın cinsel eğitim vermesi gerektiğidir. Burada ebeveynler iş paylaşımı yapabilir. Cinsel eğitim aynı cinsiyette bir ebeveyn tarafından verilmesi şart değildir. Asıl olan, çocuğun cinsel eğitimi herhangi bir aile bireyinden alması gerektiğidir. Bu durum ötelenmemeli gerekirse destek alınmalıdır. Çocuğun cinsel eğitim sürecinde başka kaynaklara veya akranlarına yönelmesi, cinsellik hakkında yanlış bir tutum takınmasına neden olur. Ailedeki herhangi bir ebeveynin açıklama yapması çocuk için yeterlidir.
Yorum Gönder