Kekik Çayı Çocuğa Verilir Mi?

"Bebeklere Bitki Çayı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler, Bebeklere kekik çayı verilir mi?, 9 Aylık bebeğe kekik çayı verilir mi? "

2 min read

 

Bitki çaylarının kullanımı günümüzde oldukça yaygındır. Kekik çayı çocuklara verilirken zararlı mı yoksa zararsız mı olduğu merak konusudur. Anne ve babaların çoğu, çocuğu hastalandığında çocuğuna bitki çayı veriyor. Bitki çaylarının bitkisel ve doğal olduğu düşünüldüğü için çocuklara bilinçsizce verilmesi başka rahatsızlıklarda ortaya çıkarıyor. Doktora danışmadan çocuğa kekik çayı verilmesi doğru değildir. Güçsüz ve solgun çocuklara kekik banyosu yaptırılabilir. Baharat olarak bildiğimiz kekik bitkisi güzel kokusuyla yemeklere renk katıyor. Çorak topraklarda yetişen ve sıcak iklimleri seven bu bitkiden kekik çayı ve kekik yağı elde ediliyor. 

Ballıbabagiller familyasına ait bir bitki olan kekik, thymus vulgaris olarak tanınır. 15-20 cm boyunda ve çok yıllık bir çalı görünümüne sahip olan kekik bitkisinin küçük yeşil yaprakları, kendine özgü bir aroma ve kokuya sahiptir. Ayrıca yaprakların yetiştiği odunsu saplarının üzerindeki tohumlar, bahar ve yaz aylarında beyaz, pembe, mor veya lila çiçek açar. Antioksidan deposu bileşenleri, zengin vitamin ve mineralleriyle yemeklere lezzet veren kekik, genellikle çay formunda tüketilir. 

Kekik çayı düzenli tüketildiğinde zararlı maddelerin vücuttan atılmasını sağlayarak cilde yüksek oranda besin ve oksijen taşınmasına kolaylaştırır. Kalsiyum, potasyum, demir gibi mineraller ve E, A, K, folik asit, B ve C gibi vitaminlerden zengindir. Yeterli oksijen ve besin alan cilt hücreleri elastikiyetini korur ve canlı görünür. Makyaj kalıntılarının, lekelerin temizlenmesine yardımcı olur. Aynı zamanda bulundurduğu anti bakteriyel özellikleri sayesinde ciltteki patojen bakterilerin ölmesini sağlayarak sivilce ve akne oluşumunu engeller. 
  • Kekik çayı öksürüğe iyi gelir. 
  • Solunum yolu enfeksiyonlarını azaltır. 
  • Antibakteriyel özeliklere sahiptir. 
  • Metabolizma hızını artırır. 
  • Kilo vermeyi kolaylaştırır. 
  • Leke oluşumunu engeller. Kabızlık hazımsızlık gibi problemlere karşı etkilidir. 
  • İçerdiği C vitamini sayesinde bağışıklığı güçlendirir. 
  • Sindirimi kolaylaştırır. 
  • Vücudu dinç tutar. 
  • Dikkat eksikliğine karşı etkilidir. 
Kekik çayı, abartılmadan tüketildiğinde çok faydalıdır. Ancak çok fazla tüketilmesi ciddi sağlık problemlerini beraberinde getirir. Kekik çayının aşırı tüketilmesi baş ağrısına, baş dönmesine ve sindirim sistemi bozukluklarına yol açabilir.

Bebeklere Bitki Çayı Kullanımında Dikkat Edilmesi Gerekenler

Bebeği takip eden doktora danışılmadan bitkisel çaylar kullanılmamalıdır. Bebeklerde bitki çayı kullanırken dikkat edilmelidir. En zararsız olduğu düşünülen bir bitkinin bile yan etkileri vardır ve bebeklere verilirken daha dikkatli davranılması gerekir. Dışarıda açıkta satılan bitkiler çok güvenilir bir firma olmadığı sürece tercih edilmemelidir. Bebeklerde bitki çayı verilirken eczanede dozu ayarlanmış çaylar tercih edilmelidir. Bebeklere bitki çayı verilirken aynı zamanda onlar için bir nevi ilaç verildiği unutulmamalıdır.

 

Bebeklere kekik çayı verilir mi?

Bebeklerde kekik çayı çok tercih edilmez. Onun yerine gaz sorunları olan bebekler için anason, uykusuzluğa karşı papatya, öksürük ve soğuk algınlığı için ise ada çayı ve ıhlamur tercih edilir. Bu bitki çaylarının bile bir hekime danışılmadan kullanılması doğru değildir. Bebeklere zencefil gibi bitki çayları yerine, uyku veren bitki çayları verilebilir. Papatya bunlardan birisidir. İçinde şeker olan hazır bitki çayları bebekler için zararlı olduğundan bebeklere verilmemelidir.

9 Aylık bebeğe kekik çayı verilir mi?

0-1 yaş arası bebeklere bitki çayları, bal ve şeker verilmesi sakıncalıdır. Bebeğin ilk gıdası anne sütü olduğundan bebek her ağladığında bebeğe anne sütü verilmesi gerekir. 6.aydan itibaren bebekler için uygun olan rezene çayı uzman kontrolünde bebeğe verilebilir Papatya çayının rahatlatıcı etkisi vardır. Bebeklere 6.aydan sonra doktor önerisiyle 1-2 yarım fincan verilebilir. 

Ihlamur çayı da soğuk algınlığı ve gribe karşı en fazla tüketilen bitkidir. Öksürüğe iyi gelir. Kabızlığın giderilmesinde de etkili rol oynar. Nanenin spazm giderici etkisi bulunmaktadır. Mide bulantısı durumunda nane limon çayı hem yetişkinler hem de çocuklar için kullanılır. 6 aydan büyük bebeklerde kullanabilir. Yemek yememek için elinden geleni yapan iştahsız bebekler içinde rezene çayı içirmek tam yerinde bir karar olacaktır.
Yorum Gönder