Anne Karnında Bebeğin Titrer Gibi Hareket Etmesi

"Eğer bebeğiniz titrer gibi hareket ediyorsa, bunun anlamı hazımsızlık ya da şişkinlik olabilir. "

2 min read

Anne karnında bebeğin titremesi neden olur? Anne karnında bebeklerin hareketleri her zaman anneler tarafından merak edilir. Neyin ne demek olduğu doktorlara her zaman danışılmaktadır. Bunlardan bir tanesi de titreme hareketidir. 
Eğer bebeğiniz titrer gibi hareket ediyorsa, bunun anlamı hazımsızlık ya da şişkinlik olabilir. Dolayısıyla annelerin sindirmesi kolay olan yiyecekleri tüketmesi destekleyebilir. Zira hamilelik sürecinde yenen her şey bebeği de etkiler. Bunun dışında sadece hıçkırmış da olabilir. 
İlk kez anne olmuşsanız ve henüz bebeğinizin hareketlerini duymuyorsanız bundan endişelenmeniz gerekmez; zira bebekler hamileliğin yedinci haftasında hareket etmeye başlar. Uzuvlar geliştikçe hareketler de artar. İlk haftalarda bunu anlamak zor olabilir. Ancak zaman geçtikçe daha fazla anlaşılır hale gelir. Özellikle 12-13. haftalarda net şekilde görülebilir.

Bebekler Neden Hareket Eder?

Peki, bebeğin çok hareket etmesi normal mi? Bebeklerin hareketlerinin arkasında yatan farklı sebepler vardır; 
  • Esneme: Doğum tarihi yaklaştıkça, bebeğinizin yavaş yavaş hareket alanı tükenir. Bu da onun küçük kolları ve bacakları esnetmek istemesine yol açar. Bu esneme tipik bir yumruk veya tekme gibi gelmez. Uzatmalar daha uzun sürer ve bazen tekmelerden daha güçlüdür. 
  • Hıçkırık: Bebeğinizin doğmadan önce hıçkırık çekebileceğini düşünmek imkansız gelebilir, ancak bu mümkündür. Bebekler anne karnındayken hıçkırabilir. Bu her gün aynı saatte görülebilir. Bazı anneler bu hissi hafif titreşimler, titremeler veya seğirmeler olarak yaşarlar. 
  • Kas spazmları: Bebeğinizin anne rahmindeyken beyni de gelişir. Beyin geliştikçe bebeğinizin kasları bazen istem dışı hareket edebilir. Sonuç olarak da kas spazmları meydana gelir. 
  • Kordon hareketi: Rahminizdeki amniyotik sıvı bebeğinizin yüzmesini sağlar. Kordon da aynı şeyi yapar. Bazen bebeğiniz kordona dolanabilir. 
  • Şaşkınlık: Bebeğiniz dışarıdaki sesleri oldukça iyi duyabilir. Ani bir yüksek sesle hızlı bir seğirme veya yumruk alınabilir. Beklenmedik bir ses çıkarsa bebeğiniz kolayca irkilebilir. 
Görüldüğü gibi bebeklerin hareketlerinin arkasında birçok şey yatar. Bebeğin çok hareket etmesi normal mi konusunda da endişe gerekmez; zira iyi veya kötü bir anlamı yoktur.

Anne Karnındaki Bebek Üşür Mü?

Peki, anne karnındaki bebek üşür mü? Titreme çocuklarda ve yetişkinlerde bir üşüme belirtisidir. İnsanlar soğuk havada ya da ani bir esintide titreyebilir. Bu kişilerin kontrol edemediği bir yapıya sahiptir. 

Dolayısıyla bebeğinin titrediğini hisseden anneler özellikle soğuk bir hava varsa bebeğin üşüdüğünü düşünebilir. Ancak bu tamamen hatalı bir durumdur. Zira anne rahminde olan bir bebek üşümemektedir. 
Eğer bebeğiniz titriyorsa yediğiniz bir yemek, tatlı ya da gazlı bir içecek buna sebep olabilir. Yakında bir şey tüketmemişseniz bebeğiniz esnemiş de olabilir. Bu nedenle endişelenmeniz gereken bir durum değildir.

Bebekler Anneyi Hissedebilir Mi?

Peki, anne karnını okşarsa bebek hisseder mi? Birçok kişi bebeklerin anne karnında hissetmediğini, dış dünyayı fark etmediğini düşünür. Ancak bu tamamen hatalı bir düşüncedir. Zira duyu organları olduğu için dışarıdan gelen sesleri duyabilir. 

Ani bir ses gelmişse korkabilir. Büyüdükçe alan darlaştığı için kollarını ve bacaklarını esnetme gereksinimi duyabilir. Tıpkı bunlar gibi anne karnına dokunursa bunu da hissedebilir. Bu durum onlarda güven duygusunu arttırır. 

Özellikle hamileliğin son ayında bebek iyice büyümüştür. Bu nedenle rahim duvarına sık sık değer. Böylece okşandığı zaman bunu anlayacak hale gelir. Bu anne ile bebek arasındaki bağı güçlendirdiği gibi güveni de arttırır.

Hamilelikte Bebekler Neden Fazla Hareket Eder?

Hamilelikte bebekler neden fazla hareket eder? Hamilelikte belirli bir süre arından günün farklı zamanlarında hareketler görülebilir. Her ne kadar ilk önce endişe verici olsa da tamamen normaldir. Zira onun sağlıklı bir şekilde büyüdüğünü gösterir. 
Sağlıklı büyüyen, yeterli oksijen alan bir bebek ortalama 10 ya da üzeri sayıda hareket edebilir. Bazen bu 20’ye ulaşabilir. Ne var ki bebek hareket ettirmeyi durdurmuşsa ya da artık fazla hareket etmiyorsa hemen doktora gidilmesi önerilir. 
Zira bu durum onun gelişiminde bir sorun olduğuna işaret edebilir. Bu durumda hızlı bir şekilde muayene edilmesi, sebebin öğrenilerek tedavinin başlatılması gerekir. Böylece sorunun fazla büyümeden hızlı bir şekilde çözüme kavuşturulması mümkündür.
Yorum Gönder