Küçük Yaşta Çocuğunun İngilizce Öğrenmesi İçin Önemli İpuçları

"Çocuğunun İngilizce Öğrenmesi İçin Önemli İpuçları"

2 min read

Çocuğun İngilizce öğrenmesi için aslınsa çok küçük yaşlarda İngilizceye sair bilgilerin verilmesi önemlidir. Ebeveynler çocuğu okula ya da herhangi bir kursa göndermeden önce İngilizce öğretme taktikleriyle çocuklara yaklaşırsa, çocuklar ilerleyen dönemlerde çok daha kolay İngilizce öğrene bilir. İngilizce evrensel bir dil olduğu için hayatın her anlamında çocuğun işine yarayacaktır. Küçüklükten İngilizcenin temeli atılmadığı zaman ilerleyen zamanlar bu dili öğrenmek daha da zorlaşacaktır.

Dili Erken Tanıtmak

Çocuğu İngilizce öğrenebilmesi için ilk adım en erken süreçte başlanmalıdır. Çocuk kaç yaşında olursa olsun aslında İngilizce temeline başlatılmalıdır. Çünkü insanların yaş aldıkça dil öğrenme yetenekleri azalır. Bu nedenle çocuğu erken yaşta en azından İngilizce dilini tanıması gerekir.

Temelleri Öğretmeye Başlamak

Ebeveynler İngilizceyi bilmese bile en temel bilgileri çocuğa öğretebilir. Çocuğun sadece öğretilmesi istenen dil hakkın fikir sahibi olması da önemlidir. Çocuk farklı tonlarda olan bir dili duyması da ilerde daha kolay İngilizce öğrenmesine yarar. Örneğin ebeveynler; çocukla birlikte sayı saymayı, şekilleri ve renkleri öğrenebilirler. Evin içinde ve etrafında bulunan nesneler İngilizce söylenebilir. Hayvanlar, oyuncaklar, renkler ve sayılar bir dilin temeli için başlangıç seviyesidir. Çocukla İngilizce konuşmak da dili öğrenmeleri için en iyi yoldur. Teşekkür ederim, lütfen, birlikte oynayalım, özür dilerim gibi bazı kalıp cümleler kullanılabilir.

Şarkı Dinlemek ve Söyleme

Çocuğa İngilizce öğretmek isteyen kişiler için verilebilen bir diğer ipucu da şarkılardır. Bazı çocuk şarkıları İngilizce dinlenebilir ve söylenebilir. Özellikle hareketli şarkılar çocukların ilgisini çeker. Bu da çocuğun şarkı içerisinde geçen bazı kelimeleri anlamışa yardımcı olur. Çocuk tekerlemeleri de çocukların İngilizceyi daha kolay öğrenebilmesi için tercih edilebilir. Alfabe şarkısı, İngilizce sayılar şarkısı ya da renk ve kıyafet şarkıları bu dönemde tercih edile bilir.

Oyun Oynamak

Çocuklar neredeyse her şeyi eğlenerek öğrenilir. Bu nedenle çocukların oyunlarının içerisine İngilizce kelimeler de dahil edilmelidir. Özellikle çocuğun kelime dağarcığını geliştirebilmek için eşleştirme gibi oyunlar oynanabilir. Bu oyunlar sırasında yeni kelimeleri öğrenirler. Bir sonraki oyunda ailesini yenebilmek için öğrendikleri kelimeleri unutmamaya çalışırlar. Bu da aslında çocukların beyinlerine İngilizcenin entegre olabilmesi için başvurulması gereken yollar arasında yer alır. Oyun oynarken her zaman aynı oyunda kalmamak da önemlidir. Farklı kategorileri ve farklı kelimeleri oynayarak çocuğun İngilizce kelimeler ile ilgili kelime haznesi büyük oranda geliştire bilir.

Film İzlemek

Çocukların İngilizcelerini geliştirebilmek için başvurulması gereken bir diğer yol da fil izlemektir. Bilindiği üzere çocuklar animasyon filmlerini ya da çizgi filmlerini çok sever. Onların izleyebileceği en uygun İngilizce filmler seçilmelidir. Temel düzeyde İngilizce olmalıdır. İleri düzeyde İngilizce konuşulan filmlerden bir şey anlamayarak o filmden sıkılabilirler. Filmlerin takip edilebilir ve eğlenceli olmasından da emin olunmalıdır. Film bittikten sonra orada geçen hikâyenin anlatılması da beklenmelidir. Eğer çocuk okuma yazma biliyorsa izledikleri filmi yazarak da aktarabilir. İster İngilizce yazsın ister Türkçe yazsın burada önemli olan o filmde izlediğini anlamasıdır. Çocuk en başta hikayeyi doğru sırayla aktaramaya bilir. Kelimelerin ne anlama geldiklerini söylemek de bu anlamda önemli olacaktır. Aynı zamanda teşvik edici de konuşulmalıdır.

Görsellerle Pekiştirmek

Çocukların eğlenerek öğrendiği yukarıda söylenmiştir. Bununla birlikte çocuklar görsellerle de çok iyi ilişki kurarlar. Yani görsellerle çocukların bir kelimeyi öğrenmesi çok daha kolay olacaktır. Bu nedenle çocuğa yeni bir İngilizce kelime öğretiliyorsa görseller ile pekiştirilmesi gerekir. Bu sayede o kelimeyi ve görseli birbirine bağdaştıracaktır. Bu da o kelimeyi unutmaması için başvurulabilen bir yöntemdir. Görsel kullanıldıktan sonra onunla ilgili bir cümle de söylemesi istenebilir. İlk başta yanlış cümleler kullansa da bir süre sonra doğru cümle kurmayı da öğrenecektir.

İngilizce Derslere Kaydolmak

İngilizce öğretmek için yapılacaklar arasında en önemli olansa derslere kaydolmaktır. Yukarıdaki maddelerin hepsi yapıldıktan sonra çocuğun daha akıcı bir İngilizce öğrenebilmesi için küçük yaşta İngilizce kurslarına başvurulabilir. Bu kurslarda da temel düzeyde öğretilir. Düzenli olarak yapılan konuşma taktikleri sayesinde çocuk çok daha kolay bir şekilde İngilizce öğrenecektir. Evden online bir şekilde çocuklar için düzenlenmiş olan kurslara da başvurulabilir. Ebeveynlerle birlikte bu kurslara katıldıkça çocuğun İngilizcesi çok daha iyi bir düzeye gelecektir.
Yorum Gönder