Devlet Anaokullarında Neler Yapılır?

"Devlet Anaokullarında Neler Yapılır?, Devlet anaokulu saatleri nelerdir?, Devlet anaokulları kaç yaş alıyor?"

3 min read

Devlet Anaokullarında Neler Yapılır?

Devlet anaokulları, anaokuluna gidecek yaşa gelmiş çocuğa sahip olan aileler tarafından özel anaokulları ile karşılaştırılmaktadır. Devlet anaokulları, özel anaokullarına kıyasla ekonomik yönden aileleri zora sokmamaktadır. Devlet anaokulları ile özel anaokulları arasında müfredat arasında çok fark yoktur. Yasalara göre; Millî Eğitim Bakanlığı’na bağlı tüm okullar aynı müfredatı vermek zorundadır. Özel ve devlet anaokulları Millî Eğitim Bakanlığı’nın daha öncesinde belirlemiş olduğu kazanımları çocuğa öğretmek için programlarını ve eğitim planlarını ayarlarlar. Devlet anaokulunda çocuk okul hayatına girmeden önce diğer akran yaş grupları ile birlikte etkinlik yapmayı, sosyalleşmeyi ve iletişimi öğrenir.
Devlet anaokullarının en büyük avantajı, belirli bir elemeden geçmiş öğretmenleri çalıştırmasıdır. Devlet anaokullarında çocuklara eğitim veren öğretmen, öncelikle sınavları geçmeli, mülakata girmeli ve ardından stajını tamamlayarak belirli dönemlerde eğitimlere gitmelidir. Özel anaokulunda genellikle bu işe alım süreci tek boyutlu olarak insan kaynakları ofisinden geçmektedir.

Devlet anaokullarında neler yapıldığı hakkında bilgi vermek gerekirse;
  • Çeşitli becerilere yönelik etkinlikler,
  • Motor gelişimi desteklemek için yapılan çalışmalar,
  • Ritmik hareketlerin öğretimi,
  • Beyin gelişimini arttıracak faaliyetler,
  • Bazı devlet anaokullarında doğa ile ilgili etkinlikler gibi liste çıkartılabilir.
Devlet anaokullarında çocuğunuz daha tecrübeli öğretmenler eşliğinde eğitim görmektedir. Aynı zamanda da dönemsel olarak stajyerler öğretmenler de bulunmakta ve sınıf yönetimine yardım amaçlı sürekli öğretmenin yanında çocuklara ilgi göstermektedirler.

Ailelerin en büyük endişesi anaokulunda çocuğunun fark edilmemesi ve yeterli ilgiyi sağlamayacaklarını düşünmeleridir. Bu durum geçmiş dönemlere dayalı bir mittir. Devlet anaokullarında çocukların yapabileceği şeyler özel anaokulları ile neredeyse aynıdır. Özel anaokullarında farklı olarak ders saati eklemeleri, piyano, robotik kodlama gibi derslerin öğretimi bulunmaktadır. Bazı özel anaokulları çocuğa farklı yabancı dil öğretmek gibi iddialarda bulunsalar da yapılan öğretim birkaç kelimeden öteye gitmemektedir.

Çevrenizdeki devlet anaokulunun neler yaptığı ile merak sahibiyseniz çoğu devlet anaokulu kendi internet sayfasını sürekli yenilemekte ve güncellemektedir. Çoğu etkinlik, gezi ve fiziksel aktiviteleri kendi internet sayfalarında paylaşmaktadırlar.
Devlet okulları ile özel okulları kıyasladığımızda en önemli faktörlerden bir tanesi de çevre olacaktır. Devlet okulu eğer iyi olmayan bir çevrede açıldıysa, akranları çocuğunuzu etkileyebilir. Oturduğunuz yerin devlet okulunu iyi gözlemlemeli ve ona göre karar vermelisiniz. Devlet anaokullarında çocukların neler yaptığı hakkında bilgi sahibi olmanın bir diğer yolu ise veliler ile sohbet etmekten geçmektedir. Devlet anaokuluna giden çocukların velileri çocuklarının neler yaptığı konusunda sizlere bilgi vereceklerdir. Ortalama 3 ile 4 yaşındaki bir çocuğa verilebilecek eğitim çok farklı olmayacaktır. Genellikle boyama, resim ve müzik alanında eğitimler verilmektedir. Devlet anaokulunda verilen eğitimin yanı sıra kendiniz de evde çocuğunuzun gelişimini destekleyecek bir şekilde etkinlikler düzenlerseniz çok daha verimli olacaktır.

Devlet anaokullarında; yemek sanatları, dil eğitimi, robotik kodlama gibi dersler verilmez. Eğer çevrenizde bir proje anaokulu varsa bazen devlet okulları da yemek sanatları, dil eğitimi ve robotik kodlama derslerini anaokulu seviyesindeki çocuklara verebilmektedir. Çizgi ve boyama çalışmaları çocukların nesneleri kavrayabilme ve doğru şekilde kullanımı becerisini kazandırmaktadır. Nesneleri kavrayabilme, ilişiği çözümleyebilme anaokulu seviyesindeki bir çocuğun mutlaka alması gereken kazanımlardandır. Devlet anaokullarının programları belirli temel ilkelere dayanmaktadır.
Bu ilkelerden bazıları ise;
  • Eğitimin çocuğun gereksinimlerine göre olması,
  • Ailenin etkin katılımını sağlamak,
  • Türkçeyi doğru kullanımını sağlamak,
  • Oyun ile çocukların öğrenimini gerçekleştirmek,
  • Öz denetimi kazandırmak,
  • Düzenli olarak çocuğun gelişimini takip etmek,
  • Bağımsız hareketleri desteklemek gibi devlet anaokullarında okul öncesi eğitimin temel ilkeleri bulunmaktadır.
 Yapılacak tüm aktiviteler bu kapsamlarda uygulanır.

Devlet anaokulu saatleri nelerdir?

Eğitim kurumları olarak devlet anaokulları tam gün ve yarım gün olarak iki farklı saat grubunda eğitim vermektedir.
Yarım gün eğitim veren anaokulları ve kreşlerde sabah 08:00 ile öğlen 13:00 arası birinci grup, ikinci grup ise öğlen 13.00 ile öğlen 17:00 saatleri arasında eğitim verilmektedir.
Tam gün eğitim veren anaokullarında ise sabah 08:30 ile öğlen 15:00-16:00 arasında değişmektedir. En güncel bilgiyi yine anaokullarına ulaşarak anaokulu memurlarından alabilirsiniz.

Devlet anaokulları kaç yaş alıyor?

Devlet anaokulları 36-68 ay aralığında olan tüm çocukları kabul etmektedir. 3 yaş ile 5,5 yaş arası çocuklar anaokullarına kayıt olabilmektedir.
Yorum Gönder