Çocukları Tuvalete Alıştırma Yaşı
"Tuvalet Eğitim, Çocukları Tuvalete Alıştırma Yaşı"
2 min read
Çocukları Tuvalete Alıştırma Yaşı
Tuvalete alıştırma yaşı çok kritik ve önemlidir. Bilindiği üzere çocuklar belli bir yaşa geldikten sonra çocuk bezi takmamalıdır. Yetişkinler gibi tuvalete giderek ihtiyaçlarını gidermeyi öğrenmelidir. Çocukların tuvalet eğitimini geç ya da erken alması ileride çok daha büyük sorunlara yol aça bilir. Bu nedenle çocukların tuvalet eğitiminde önemli olan yaş iyi bilinmelidir.Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Ne Zaman Başlanmalıdır?
Çocukları tuvalete alıştırma yaşı ortalama olarak 1,5 yaş olarak kabul edilir. Çocukların tuvalet eğitimi genelde 18. aydan sonra başlamak uygun olur. Fakat her çocuğun psikoloji ve kas gelişimi birbirinden farklı olacağı için belirlenen bu süreç kısa olabilir ya da uzayabilir. Bu nedenle çocuğun tuvalet eğitimine hazır olup olmadığını anlamak gerekir. Çocuklar hazır olduğunu bazı davranışlarla belli ederler. Çocuk kısa süreli olarak dik oturmaya başladığı zaman, yürümeye başladığı zaman tuvalet eğitimine hazır bir kas yapısına sahip olduğunu belli etmiş olur. Çocuklar ebeveynlerinden yardım almadan pantolonlarını aşağıya indirip yukarıya çekmeyi de başarabiliyorsa bu onların kas gelişimlerini de tamamlamaya başlamış olduğunu gösterecektir.Tuvalet eğitimine hazır olan çocukları bebek bezi kullanmak artık rahatsız edecektir. Çocuklar altına yaptığı zaman altının ıslak kalmasına asla tahammül edemez. Altı ıslandığı zaman pantolonunu bezle çekiştirerek çıkartmaya çalışır. Aynı zamanda daha eskiye göre tuvaletini giderme zamanları da bir düzene girecektir. Bununla birlikte çocukların beslenme alışkanlığı da bir düzene oturtulduğu zaman aynı süre içerisinde bezini kirletmeye başlayacaktır. Çocuklar bezini kirletmemek için ya da düzenli bir şekilde tuvaletini yapabilmek için tuvaletini tutar. Bu durum da aslında çocuklarda tuvalet eğitiminin bilincinin oluşturmaya başladığını gösteren bir durumdur.
Anne ve babalar çocuğa tuvalet eğitimi ile ilgili çeşitli açıklamalar yaptığı zaman çocuk öğrendiği bu sözcükleri de kullanmaya başlayacaktır. Bu sayede çocuğun tuvalete geldiği zaman annesini ve babasını bilgilendirir. Anne baba çocuğun tuvaleti geldiğinde kendisine söylemesi gerektiğini de açıklamalıdır. Bu gibi işaretler görülmeye başlandığı zaman aslında o çocuk tuvalet eğitimine hazırdır. Bu belirtiler göz önünde bulundurulduğu zaman tuvalet eğitimine başlanırsa eğer daha kesin sonuçlar ortaya çıkar. Bu sebeple doğru zamanlama yapmak hem çocuğun tuvalet eğitimi öğrenmesi açısından hem de ebeveynin daha kolay bu eğitimi vermesi açısından çok önemlidir.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Nasıl Hazırlanmalı?
Çocuklara tuvalet eğitimi verilmeden önce ilk olarak bir hazırlık aşaması gereklidir. Tuvalet eğitimin daha en başındayken lazımlık kullanmak genel olarak işe yarayan bir yöntem değildir. Çocuklara ilk olarak tuvalet eğitimi fikri aşılanmalıdır. Yani çocuk ilk olarak tuvalet hakkında çeşitli kelimeler ve terimler öğrenmelidir. Bunun için çocuğun altı değiştirilirken çocuğa bu terimlerden bahsedilebilir. Islak bez, çiş, kaka gibi terimler çocuğun hafızasına yerleştirilmelidir.Alt değiştirme işlemi sırasında çocuğun aslında bu işlemi yetişkinler gibi tuvalette yapması gerektiği de söylenmelidir. Aynı zamanda çocuğun her altı değiştirildiği zaman hem ebeveynin hem de çocuğu elleri yıkanmalıdır. Bu da çocuğun tuvalet eğitimini zihinde oturtmasına yardımcı olacaktır. Eğer çocuğun etrafında daha büyü olan ve lazımlık kullanan başka bir çocuk varsa örnek olarak o da gösterilebilir. Bu sayede tuvalet fikri çocuğun daha çok aklına yatacaktır.
Çocuklarda Tuvalet Eğitimine Nasıl Başlanmalı?
Tuvalet öğretme yaşı geldiği düşünülen bir çocuğun vakit kaydetmeden bu eğitimi alması gerekir. Hazırlık aşaması tamamlandıktan sonra ve çocuğun aklına tuvalet eğitimi fikri konulduktan sonra bir lazımlık edinmek gerekir. Bu lazımlığın sürekli banyoda tutulması önemlidir. Aynı zamanda lazımlık çocuğu ulaşabileceği kolay bir yerde olmalıdır. Çocukların genel olarak yemek yedikten sonra tuvalete gitme isteğini benimsemesi gerekir. Çünkü yemekler sindirilmeye başladığı zaman çocuklarda kaka yapma dürtüsü oluşur. Aynı zamanda lazımlığın yanında oyuncak, kitap gibi eğlenebileceği belirli nesneler de olmalıdır.Çocuk hangi saatlerde bezini ıslatıyorsa o saatler tespit edilmelidir ve bu saatlerde onun lazımlığa gitmesi sağlanmalıdır. Bir süre sonra çocuk kendi başına lazımlığını kullanmak isteyecektir. Bu da tuvalet eğitiminin doğru gittiğine işarettir. Çocuk her bezini ıslatmak yerine lazımlığa gittiği zaman ona bir ödül vermelidir. Aynı zamanda çocuğu teşvik edici sözcükler de söylenebilir. Çocuğun başarısız olduğu denemelerde de onu üzmemek ve onu azarlamamak gerekir.