Çocuklar Neden Kekeler, Nasıl Yaklaşılmalı?

"Geçici kekemelik nasıl anlaşılır, kekemelik çocuğu hangi doktora gidilmeli"

2 min read

Çocuklar neden kekeler, nasıl yaklaşılmalı sorusu altında birçok farklı neden meydana gelebilir. Bu durumlar genel olarak; 
  • Psikolojik 
  • Fizyolojik 
  • Kalıtımsal olarak yer alan nedenlerden ötürü meydana geldiği gözlenebilir. 
Fizyolojik açıdan bakılacak olduğu zaman beyinde meydana gelen dalgalardaki iletişim bozuklukları ana neden kaynakları olabilir. Solunumlarda gözlenen bozuklukların yanı sıra nefesin doğru kullanılmaması gibi birçok durum yer alabilir. Psikososyal alanlarda sıkıntı oluşturan çevrelerde yer almak, ailelerde gözlenen problemler, stres altında kalınması, çocuklardan çok büyük beklentilerin yer alması, hem titiz hem de kontrolcü olan çevrede yetişmeden ötürü kekelik meydana gelebilir. Fakat en temelinde yer alan durum da korku ve stres olarak gözlenmektedir.
 
Düzgün konuşan çocuğun kekelemeye başlaması gibi durumlar genel olarak stres ve korku ile başlar. Kekemelik sorunlarının en sık gözlendiği nedenlerden birisi de yaşanan travmalardır. Aniden oluşan kekemelik ile azardan kekemelik olur mu sorularının en temelinde yatan durum yaşanan travmalardır denilebilir. 

Çocuklar ani bir travma yaşadıkları zaman duygu değişmeleri sırasında kekeleme meydana gelebilir ya da konuşma yetilerini tamamen kayıp edebilir. Bir yandan da ebeveynler ya da yakın akrabalarda kekeme kişilerin yer alması etkili olabilir. Özdeşim kurularak çocuklar da kekelemeye başlayabilir.

Çocuklarda Kekemelik Doğal Bir Süreç Midir?

Geçici kekemelik nasıl anlaşılır ya da geçici kekemelik ne kadar sürer sorusu merak edilirken erkenden tanı koyulmasının büyük bir önemi olduğunu bilmek gerekir. Bir tür konuşma bozuklukları olarak yer alan bu durum konuşma sırasında ya da konuşmanın ardından meydana gelen ses ile hece yenilemeler, tekrar etme, uzatma, konuşma akıcılığında gözlenen duraksama gibi birçok bozukluk ile gözlenebilir. 

Konuşmalar sırasında ritimlerde bozukluk olması olarak da aldandırılan hastalığın ana nedenleri kalıtımsal ya da fizyolojik olabileceği gibi psikolojik olarak da gözlenebilir.

Kekemeliğin Tespitte Ailenin Önemi

Sonradan kekemelik neden olur kısmında travmalar ya da korkular gözlense bile ailenin bu noktada büyük bir önemi vardır. Çocukluk zamanlarında erkenden teşhis edilmesi kısmında ailelere büyük bir önem düşüyor. Ardından da kekemelik çocuğu hangi doktora gidilmeli gibi araştırmalar ardından ailelerin en kısa sürede çocuklarını doktor kontrollerine götürmeleri gerekiyor. 

Aileler çocukların dünyaya geldikleri ilk andan itibaren gelişim dönemlerinden sosyal süreçleri ya da davranışlarının meydana gelmesinde en önemli etken olarak gözlenir. Çocuklar konuşmaya başladıkları ilk zamanlardan sonra ne söyledikleri ile nasıl söylediklerine aile tarafından dikkat etmek gerekir. Bu dönemler çocuklar normale oranla düşünme hızlarından sözcükleri çıkarabilme hızlarından daha fazla olduğu gözlenir. Bundan ötürü de çocuklarda geçici kekemelik ya da konuşma bozuklukları da meydana gelebilir. 

Bazı anne babalar çocukların dil gelişim süreçleri içerisinde yaşıtlarından farklı konuştuklarını anlayabilir, bu sayede sürekli bozukluk var mı yok mu diye rahat bir şekilde kontrol edebilir. Ardından da alanında uzman bir kişiden yardım almak sorunların büyümeden kısa sürede çözülmesine yardımcı olur. 

Aileler çocuklarda ruhsal ya da duygusal gelişim dönemleri için sağlıklı ortam oluşumlarına yardımcı olmalı, daha güvenli ve sevecen bir şekilde aile ortamlarında onların gelişimlerine yardımcı olacak sorunları aşmasına olanak sunulmalıdır. Çocukluk dönemlerinde geride kalabilecek bir durum olarak gözlenen kekemelik için erken teşhis durumları adına doğru tedavi yöntemleri uygulanmalıdır. Bu sayede büyük oranlarda sorular geri planda kalabilir. Ergenlik dönemleri ile beraber bu oranların çocukluk zamanlarına göre daha çok artış gösterdiğini söylemek de mümkün olabilir.

Kekemelik Zeka Geriliği Değildir

Korkudan oluşan kekemelik nasıl geçer kadar zeka geriliği olduğunu mu gösterir sorusu da bir hayli merak edilir. Yapılan araştırmalara bakılacak olduğu zaman çocukluk dönemlerinde meydana gelen kekemelik durumları geçici bir şekilde ortaya çıkmasındaki ana neden çocukların düşünme hızlarının konuşma hızlarından daha fazla olmasından ötürüdür. Her ne kadar zeka geriliği olduğu için mi böyle kekeliyor diye düşünülse bile tam aksi bir durumdur. 

Çocuklar normale oranla daha zeki olmalarından ötürü daha hızlı düşünür ve konuşma hızları düşünme hızlarına yetişemez. Bu yüzden de çocuklarda bir anda kekeleme durumları gözlenir. Eğer aile çocukların konuşmasını düzeltmesi için baskı yapmazlarsa kendiliğinden geçebilecek olduğu gibi uzmandan alınan yardım ile de geçebilir.
Yorum Gönder