Çocuklarda Uyku Düzeni Nasıl Kurulur?

2 min read

Çocuklarda uyku düzeni nasıl kurulur? Diye merak ediyorsanız, işinizin biraz zor olduğunu söylememizde fayda vardır. Uyku düzeni, yetişkinlerde bile zor oluşan bir unsurdur. Özellikle de çocukların günlük yorgunluklarını atabilmesi ve gelişimlerini olumlu yönde tamamlayabilmesi için yeterli miktarda uyku alması çok önemli bir husus olacaktır. Çocukların uyku düzenini oturtmak ise; tamamen ebeveynlerin elindedir.
Bazı ebeveynler, çocukları daha fazla oturmak ve kendileriyle vakit geçirmek istediği zaman, onlara kıyamayıp bu duruma göz yummaktadır. Ancak bu durum; çocuğunuzun uyku düzenini olumsuz anlamda etkileyecektir. Küçük yaşta olan çocukların günlük almaları gereken uyku miktarını alamaması ise; sağlıklarının kötüleşmesine dahi sebebiyet verebilir. Bu nedenle, uyku düzeni ile ilgili çeşitli önlemler almanızda ve çok dikkatli olmanızda fayda vardır. Küçük yaşta olan çocuklarınızın uykusunu düzene sokmak için yapmanız gerekenler ise, şu şekildedir; 

Uyku Saati Belirleyin

Çocuklara uyku saati belirlemek, uyku düzenini oluşturmak için çok önemli sayılabilecek adımlardan bir tanesidir. Özellikle de küçük yaşta çocuklar, genel olarak ailelerinin kendilerine verdiği komutlara ve kurallara uygun şekilde hareket etmeye özen gösterirler. Sizin bu konuda göstereceğiniz tutumlar, onlar için çok önemli bir yere sahiptir. Belirli bir uyku saati seçerek, her gün çocuğunuzun ona uygun bir şekilde hareket etmesini isterseniz; uyku düzenini çok daha kolay ve zahmetsiz bir şekilde oluşturacağınızdan emin olabilirsiniz. Ancak bu adımları uygularken, sert olmamaya özen göstermenizde fayda vardır. Aksi takdirde, çocuğunuzla kurduğunuz güzel ve sağlıklı iletişimi kaybetmeniz söz konusu olabilir. 

Uyku Getiren Besinler

Uyku getiren besinler ile uyku düzeni oluşturma da yaygın görülen yöntemler arasında yer almaya devam etmektedir. Fakat bu anlamda dikkat etmeniz gereken bazı hususlar olduğunu unutmamanızda da fayda vardır. Örneğin; bitkisel olarak gördüğünüz her içeceği çocuğunuza içirmemelisiniz. Küçük yaşta olan çocuklar, uyumadan önce süt içebilir ya da yoğurt yiyebilir. Süt ürünleri, uykuya dalma konusunda çok etkili olduğu için; bu adımların faydasını görebileceğinizden emin olabilirsiniz. Fakat herhangi bir ilaç kullanmamanız gerektiğini belirtmemizde fayda vardır. Aksi takdirde, çocuğunuzun bağışıklık sistemine zarar vermeniz de söz konusu olabilir. Fakat tüm bu uygulamalara rağmen, uyku düzeni oluşturmak konusunda bazı sorunlar yaşamaya devam ediyorsanız; doktorunuzla görüşmenizde fayda vardır. 

Kitap Okuyun


Küçük yaşta çocuklar için uyku düzeni oluşturmak, kolay zannediliyor olsa da oldukça zordur. Çocukların uyku düzenini oluşturmak için sık sık uygulanmaya devam eden yöntemlerden bir tanesi ise; onlar için, uygun bir aktivite belirlemek olacaktır. Örneğin; yatmadan önce, ona kitap okuyabilirsiniz. Aynı zamanda, çocuğunuz okuma yazma biliyorsa, ona kitap okumasını söyleyebilirsiniz. Bazı aileler, bu aktiviteleri tercih ederken, bazı yanlışlıklar yapmaktadır. Örneğin; çocuklarını, televizyon izleterek uyutmaya çalışmaktadır. Bu çok yanlış bir yaptırımdır. Çok sık televizyon izlemek, çocukların gelişimini olumsuz yönde etkileyen bir faktördür. Bu nedenle; telefon, tablet ve televizyon gibi teknolojik aletleri, uykuya yaklaştığınız esnada pek kullanmamanızda fayda vardır. Onun yerine kitap okumanın, daha faydalı olduğunu; uygulamalarınız neticesinde fark etmeniz mümkün olacaktır. 

Sohbet Etmek

Çocukların uyku düzenini oluşturmak için uygulanan doğru adımlar arasında, onunla sohbet etmek de vardır. Özellikle de çocuğunuza gün içerisine neler yaptığını sormanızda ve kendi gününüzü de anlatarak genel bir değerlendirme yapmanızda fayda vardır. Ayrıca, onun problemlerini, karşınızda yetişkin bir insan varmış gibi dinleyerek; zaman zaman yorum yapmanızda ve ona çeşitli tavsiyeler vermenizde de fayda vardır. Bu sayede, çocuğunuz kendini daha rahat ve huzurlu hissedeceği gibi; birey olduğunun da farkına varacaktır. Üstelik tüm bu adımlar uyku düzeninin oluşmasında ve çocuğunuzun gelişimini tamamlamasında da çok büyük ve önemli bir etkiye de sahiptir.

Oyuncaklardan Faydalanın

Çocukların uyku düzenini etkileyen faktörler arasında oyuncaklar da vardır. Özellikle de çok küçük yaşta bir çocuğunuz varsa ve uyku düzeni edinmesi için çaba sarf ediyorsanız; kendini daha huzurlu ve mutlu hissedebilmesi için; sevdiği oyuncakları, yanı başına koymanızda fayda olacaktır. Bu sayede, kendini daha güvende hissedebilecek ve huzurlu bir şekilde uyuyacaktır.
Yorum Gönder