Üstün Zekalı Çocuklar Nasıl Anlaşılır, Belirtileri Neler?

"Üstün zekalı çocuklar nasıl anlaşılır, belirtileri neler? Diye merak ediyorsanız; birden fazla farklı belirti ile karşılaşabileceğinize emin olabilir."

2 min read

Üstün zekalı çocuklar nasıl anlaşılır, belirtileri neler? Diye merak ediyorsanız; birden fazla farklı belirti ile karşılaşabileceğinize emin olabilirsiniz. Bazı çocuklar, kendi yaşıtlarından daha farklı ve üstün özellikler gösterebilirler. Bu durum, bazen iyi sonuçlar doğuruyorken; bazen de tehlikeli durumlara sebebiyet verebiliyor. Bu nedenle, üstün zekalı bir çocuğa sahipseniz; dikkatli olmanızda ve en kısa süre içerisinde çocuk psikologları ile görüşme sağlayarak durumu kontrol altına almanızda fayda vardır. Böylece herhangi bir sorun yaşamadan çocuğunuzu korumanız da mümkün olacaktır. Üstün zekalı çocuklarda görülen genel belirtiler ise, şu şekilde sıralanmaktadır; 
  • Okuma ve yazma gibi mekanizmaları diğer çocuklara nazaran daha erken gelişmeye başlar ve hızlı bir şekilde öğrenerek öğrendiklerini uygulamaya başlarlar. Bu durum ailelerin ve yakın çevrelerinin şaşırmasına da sebebiyet verebilir. 
  • Üstün zekalı çocukların en belirgin ve spesifik özelliklerinden bir tanesi ise; normale nazaran daha fazla soru sormaları olarak bilinmektedir. Hatta bu yeteneklere sahip olan çocukların yakın çevrelerinde bulunan insanlar; zaman zaman sıkılmaya ve şikayet etmeye başlarlar. 
  • Üstün zekalı çocuklar, kendileri ile aynı yaşta olan çocuklarla vakit geçirmekten kesinlikle keyif almazlar. Onun yerine kendilerinden yaşça büyük ebeveynleriyle ya da anne babalarının arkadaşlarıyla sohbet etmekten keyif alırlar ve sohbete katılarak kendi yorumlarını katar, onları dinleyen insanları da oldukça şaşırtırlar. 
  • Üstün zekalı çocuklar, çok dağınık olurlar. Ancak bu dağınıklık onları kesinlikle rahatsız etmez. Eşyaları karmaşık halde olsa bile; bu durumdan rahatsız olmadıkları gibi, yalnızca kendilerine ait ve onların tanımlayabileceği bir düzen oluşturarak bu doğrultuda hareket etmeye özen gösterirler. 
  • Üstün zekalı çocukların genel özellikleri arasında; kontrol mekanizmasının gelişmiş olması da vardır. Bu nedenle, onları yönlendirmek çok zordur. Üstün zekalı bir çocukla aynı evde yaşıyorsanız; onun yönlendirmelerine maruz kalmanız söz konusu olabilir. Fakat bu davranışa fazla göz yummamanızda da fayda vardır. Aksi takdirde, hakimiyeti tamamen ele geçirebilir. 
  • Her şeyi çok fazla merak ederler. Örneğin; onun yaş grubuna ait olmayan derslerle ya da konularla çok fazla iç içe olmak ve onları sorgulamak isterler. Bu durum, üstün zekalı çocukların temel davranışları arasında ilk sıralarda yer almaktadır. Fakat ileri safhalarda çeşitli problemlerin yaşanmasına da sebebiyet verebilir. 

  • Üstün zekalı çocukların yeme ve beslenme düzenleri de diğerlerine nazaran çok farklıdır. Bu tarz çocuklar, yemekleri çok fazla seçerler. Yaptığınız yemeği yemesi için ne kadar ısrarcı olursanız olun, onun için kesinlikle etkili olmayacaktır. Yerken keyif almadığı bütün yiyecekleri reddeder ve kabul etmesi çok düşük bir ihtimaldir. 
  • Üstün zekaya sahip olan çocukların karakteristik özellikleri arasında ilgi alanlarının diğer çocuklara nazaran daha fazla olması da vardır. Örneğin; herhangi bir aktiviteyle ilgileniyorsa, yaptığı ve öğrenmeye çalıştığı uygulamalara göre çok daha farklı olan farklı şeyleri de deneme isteği vardır. Tuhaf olan nokta ise; ilgi alanlarının hemen hemen hepsinde belirgin başarılar göstermesidir. 
  • Üstün zekalı çocuklarınıza herhangi bir konuyu kabul ettirmeniz çok zordur. Çünkü savunma mekanizmaları yetişkinler gibi hatta avukatlarda olduğu şekilde çalışmaktadır. Sonuna kadar kendini savunur ve bunu yaparken kesinlikle kelimelerini seçmez. Hatta üstün zekalı çocukların savunma mekanizması karşısında, çoğu zaman ebeveynlerinin yanıtsız kaldığı da gözlerden kaçmamıştır. Bunun sebebi ise; dillerini çok iyi bir şekilde kullanmasından kaynaklanmaktadır. 
  • Üstün zekalı çocukların sosyal davranışları arasında şaşırılcak durumlardan bir tanesi ise; dış dünyadan olan olaylara çok önem vermesidir. Çevresinde yaşanan olayları, tıpkı bir yetişkin gibi takip ederek zaman zaman yorum yapan üstün zekalı çocuklar, bu davranışlarıyla çoğu insanı hayrete düşürmeyi de başarır. 
  • Üstün zekalı olan çocukların adalet duygusu da çok gelişmiştir. Kendilerinin ya da etrafında bulunan diğer insanların haksızlığa uğradığını fark ettiği an; bu konuda olan mücadelesine başlar ve herkesi karşısına alabilecek bir güce sahip olur. Bu nedenle, ona istemediği bir şeyi yaptırmanız çok zordur. 
Yukarıda verilen belirtiler, üstün zekalı çocukların genel özellikleri olarak bilinmektedir. Bu davranışları sık sık sergilemeye devam eden bir çocuğunuz varsa, mutlaka güvendiğiniz bir çocuk psikoloğu ile görüşme sağlayarak durumu kontrol altına almanız gerekecektir. Aksi takdirde, çocuğunuz hakimiyeti tamamen kendine geçirebilir ve ileride bu konuda çeşitli problemler yaşayabilir.
Yorum Gönder