Çocuklarda Sinüzit Belirtileri ve Tedavi Yöntemleri Nelerdir?

"Sinüzit tedavisi, kolayca gerçekleştirilebilen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman çocuklarda ve yetişkinlerde sinüzit tedavisi yolu, hastalığa neden olan "

4 min read

Sinüzit özellikle kış aylarında yediden yetmişe herkesin sağlığını tehdit eden bir sağlık sorunudur. Sorun çoğu zaman, burun mukozasının mikrop kapması ve iltihaplanması şeklinde kendisini gösterir. Sinüzit rahatsızlığı çocuklarda ve yetişkinlerde, burun kısmında şiddetli ağrılara ve de tıkanmalara neden olabilir. Çocukların bağışıklık sistemleri yetişkinlere nazaran çok daha zayıf olduğu için, kış aylarında çocukların sinüzit şikâyeti ile daha fazla yüz yüze geldiklerini söylemek mümkün. Sizin için ilk olarak sinüzit nedenleri ve sinüzit tedavi yöntemlerinden söz edeceğiz. Sonrasında, “çocuklarda sinüzit belirtileri ve tedavi yöntemleri nelerdir?” sorusunun yanıtını detaylı bir şekilde vermeye çalışacağız.

Sinüzit Nedir?

Sinüzit, basitçe üst solunum yolu iltihabı olarak tanımlanabilir. Sinüzitin nedenleri, sinüzit tedavisi yöntemleri ile doğrudan ilişkilidir. Çoğu zaman yetişkinlerde ve çocuklarda sinüzit, farklı durumlara bağlı olarak gelişse de, genellikle üst solunum yolunun iltihaplanması sonucunda gerçekleşir. İltihap neticesinde, üst solunum yollarındaki mukoza salgısı mikrop kapar ve solunum yolu tıkanır. Hastalıktan şikâyet edenler için sinüzit tedavisi mümkündür. Ancak ilk olarak sinüzitin nedeninin doğru bir şekilde saptanması gerekir. 
Sinüzit pek çok farklı nedenden meydana gelebilen bir sağlık sorunudur. Sinüzite neden olan sorunları belli başlıklar altında sıralamamız mümkündür. Bunlar: 
Hava Kirliliği: Kirli hava, üst solunum yolunun kolayca mikrop kapmasına neden olabilir. Temel olarak Sinüsler, üst solunum yolunda bir tür filtre görevi görürler. Filtre, kirli havada bulunan zararlı partikülleri tutar ve akciğere ulaşmasını önler. Ancak çok yüksek miktarda hava kirliliğine maruz kalmak, özellikle çocuklarda sinüzit şikâyetinin tetiklenmesine neden olabilmektedir. Çocuklarda sinüzit rahatsızlığı çoğu zaman hava kirliliğinden kaynaklanır. Özellikle büyük şehirlerde yaşayan çocuklar, havanın kirli olmasından dolayı sıklıkla sinüzit olabilirler. 

Sigara Dumanı – Sigara Dumanına Maruz Kalmak: Sigara dumanı, insanlar için son derece zararlıdır. Sigara dumanı içinde bulunan çeşitli zararlı partikül ve gazlar, dumanın özellikle çocuklara büyük oranda zarar vermesine neden olur. Çocuklarda sinüzit çoğu zaman, yoğun oranda sigara dumanına maruz kalma sonucunda meydana gelir. Benzer şekilde, sigara kullanan yetişkinlerde de sinüzit veya diğer bir adıyla üst solunum yolu iltihabı sıklıkla meydana gelen bir sağlık sorunu olarak karşımıza çıkmaktadır. 
Bağışıklık Sistemi Sorunları: Çocuklar, yetişkinlere nazaran çok daha zayıf bir bağışıklık sistemine sahiptirler. Bu özellikleri, çocuklarda sinüzit sorununun yaygın olarak yaşanmasında etkilidir. Mikroplar ve virüsler, özellikle halka açık alanlarda çocukları ve yetişkinleri ciddi oranda etkileyebilirler. Benzer şekilde, bağışıklık sistemini zayıflatan başka türlü sağlık sorunları, çocuklarda sinüzit sorunun meydana gelmesine neden olabilir, aynı durum yetişkinler ve özellikle de yaşlı yetişkinler için de geçerlidir. 
Sinüs Kanalları: Sinüzit, en basit tabiri ile üst solunum yolu ve özellikle de burun kısmındaki mukozanın iltihaplanmasıdır. Mukoza iltihabı, çocukların üst solunum yolu ile nefes almasını zorlaştırır ve ciddi oranda koku alma duyusunu engeller. Bununla beraber burun ve boğazın tıkanması sıklıkla şikâyet edilen sorunların başındadır. Çocuklarda sinüzit, benzer belirtilerle kendisini gösterir. 
Üst Solunum Yolu Enfeksiyonları: sinüzit tedavisi, genellikle çeşitli mikrop kapma veya viral enfeksiyonlar neticesinde meydana gelir. Bu nedenle çocuklarda sinüzit tedavisi, genellikle üst solunum yolu enfeksiyonları neticesinde gerçekleşir. Virüs veya mikroplar, enfeksiyona neden olarak üst solunum yolundaki mukozayı etkileyebilir ve bunun neticesinde tıkanmaya ek olarak aynı zamanda çeşitli akıntılar meydana gelebilir. 
Geniz Eti: geniz eti, bir solunum yolu sorunlarına yol açabilir. Genizdeki et, çoğunlukla ağızdan değil burundan nefes alınmasına neden olur. Burun, yüksek oranda havayı filtre etmek zorunda kaldığında daha fazla oranda zararlı partikül ve zararlı maddeye maruz kalır. Bunun netincesinde, burundan alınan nefes, üst solunum yolu enfeksiyonuna neden olabilir. Enfeksiyon, akıntı ve solunum yollarının tıkanması şeklinde kendisini gösterir. Sinüzit tedavisi mümkün olan bir sağlık sorunudur. Bununla beraber, çocuklarda sinüzit sorunu tıpkı yetişkinlerde olduğu gibi, dış etmenlere bağlı olarak gerçekleşir. 
Sinüzit tedavisi konusuna değinmeden önce ilk olarak, sinüzit rahatsızlığının neden olduğu sorunların en önemli olanlarına göz atalım. Sinüzit sorunu ile ilgili en çok dile getirilen sağlık problemleri arasında baş ağrısı ilk sırada gelr. Peki, sinüzit baş ağrısına neden olur mu?

Sinüzit Baş Ağrısı Gibi Şikayetlere Neden Olur Mu?

Sinüzit baş ağrısı gibi çeşitli şikâyetlere neden olabilmektedir. Çocuklarda sinüzit te, yine burun ve genizdeki mukozanın iltihaplanmasına ek olarak aynı zamanda baş ağrısı ve solunum güçlüğü gibi çeşitli sorunların meydana gelmesine neden olabilir. Sinüzitin baş ağrısına neden olmasındaki en önemli nedenlerden birisi, solunum güçlüğüdür. Üst solunum yolu iltihaplandığında nefes alma işlemi güçleşir. Nefes alma işlemi güçleştiğinde, baş ağrısı sinüzit rahatsızlığına sahip olan kişilerde sıklıkla ortaya çıkabilmektedir.

Sinüzit üst solunum yolu rahatsızlığı olduğu için özellikle baş ağrısına neden olabilir. Yetişkinlerde ve çocuklarda sinüzite bağlı baş ağrısı, en çok şikâyet edilen sorunların başında gelmektedir. İltihaplanan mukoza, burun çevresinde ve alında ağrıya neden olabileceği gibi aynı zamanda nefes almayı da zorlaştırarak baş ağrısına neden olabilmektedir. Sinüzit, baş ağrısına neden olduğu için çoğu zaman benzer şekilde yoğun baş ağrısı meydana getiren migren ile sıklıkla karıştırılan bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Sinüzit, özellikle üst solunum yolunu etkilediği için alın bölgesinde ağrıya neden olabilir. Ancak migren rahatsızlığında, baş ağrısının nedeni tamamen farklıdır. Kısaca, sinüzit baş ağrısına neden olabilir fakat migren veya benzeri baş ağrısına neden olan rahatsızlıklardan farklı bir hastalık olarak dikkat çeker.

Yetişkin ve Çocuklarda Sinüzit Tedavisi

Sinüzit tedavisi, kolayca gerçekleştirilebilen bir rahatsızlıktır. Çoğu zaman çocuklarda ve yetişkinlerde sinüzit tedavisi yolu, hastalığa neden olan sorunla doğrudan ilişkilidir. Enfeksiyonal yani mikrop ve viral enfeksiyon neticesinde meydana gelen sinüzitin tedavisi için çoğu zaman sadece dinlenme ve antibiyotik yeterli olabilir. Buna karşın, geniz eti veya burun bölgesindeki gelişim bozuklukları için ameliyat / cerrahi müdahale gerekli olabilir. Kısaca, çocuklarda ve yetişkinlerde sinüzit tedavisi yöntemi ile, sinüzite neden olan sorunun arasında ciddi bir ilişki bulunduğu rahatlıkla söylenebilmektedir.

Sinüzit tedavisi, hastalığın tekrar kendini göstermemesi için son derece önemlidir. Sigara dumanı ve hava kirliliği, bu soruna sıklıkla neden olabilmektedir. Bunun için, ilk olarak sinüzite neden olan sorunun ortadan kaldırılması şarttır. Böylece, uzun vadede sinüzitin nüksetmesi engellenmiş olabilir. Sigarayı bırakmak, kış aylarında sıkı giyinmek ve kalabalıktan uzak durmak, kişisel bakım ve hijyeninize dikkat etmek, bulunan ortamı sık sık havalandırmak ve kalabalık alanlarda bulunmamak gibi önlemler, sinüzitin tekrar kendisini göstermesini engelleyen başlıca tedbirler olarak görülebilir.

Sinüzit Ve Nezle Aynı Mı?

Sinüzit ile nezle, aynı rahatsızlık değildir. Buna karşın her iki rahatsızlıkta da benzeri semptomların ortaya çıkması, insanların sıklıkla nezle ve sinüziti aynı hastalık olarak görmesinde etkili olmuştur. Her iki hastalıkta da burun ve genizde tıkanma, nefes almada zorluk, koku duyusunda azalma gibi semptomlar meydana gelir. Buna karşın, sinüzit üst solunum yolundaki mukoza kısmının iltihaplanmasıdır. Nezle ise, tıpkı sinüzit gibi iltihap ve viral enfeksiyonlar neticesinde meydana gelebilir. Buna karşın, nezle aynı zamanda alerjik nedenlerle de meydana gelebilir. Günümüzde benzer etkiler meydana getirmeleri nezleye ek olarak aynı zamanda çocuklarda ve yetişkinlerde grip, migren, soğuk algınlığı ve benzeri hastalıların sinüzit ile karıştırılmasında son derece etkilidir. Buna karşın her hastalığın, farklı nedenleri ve tedavi yöntemleri olduğundan söz edilebilir.
Yorum Gönder