Çocuklar Burnunu Neden Karıştırır?

Çocuklar Burnunu Neden Karıştırır?


Çocuklar burnunu neden karıştırır aileler bu durumda neler yapmalıdır? Çoğu çocuğun ilk beş yaş gelişim döneminde yapmış olduğu buruna parmak sokmak ya da burun karıştırma davranışı vardır. Bu durumun birden çok nedeni vardır. Bebeklikten çocukluğa geçiş döneminde, çocuklar vücudunu ve özelliklerini kavramak amacıyla; cinsel organ tanımak için yapılan eylemler sonucu mastürbasyonu keşfetmek, yenidoğan bebeklerin ayakları ile oynaması, hatta erkek çocukların kız çocuklarının saçını çekmesi, burun karıştırma gibi eylemler gerçekleştirebilir.
Çocuğunun burnunu karıştırdığını gören ebeveynler bu durumdan rahatsız olmakla beraber endişelenirler. Böyle bir durumda çocuğa sert bir tavır sergilenmemeli, kişiliğine yönelik ‘Bir daha yaparsan seni sevmem, senin gibi çocuğu istemiyorum ben, bir daha yaparsan arkadaşlarına söylerim’ gibi söylemlerden kaçınılmalıdır. Onun yerine odağı dağıtmalı ve çocuğa karşı daha şefkatli olunmalıdır. “Hadi gel bebeğinle oynayalım, hadi top oynayalım, resim yapmaya ne dersin” gibi oyuna teşvik edici eylemlerde bulunarak burnunu karıştırmaktan uzak tutulması gerekir.
Burun karıştırma davranışının diğer bir nedeni de burunda mukus tabakasının oluşturduğu rahatsızlıktan kaynaklanıyor olabilir. Burun, burunda bulunan kıllar yardımı ile çevreden aldığı havayı akciğerlerde bulunun bronş ve bronşçuklara en süzülmüş hali ile gönderir. Bu olay gerçekleşirken ısı ve nem dengesi mukus tabakası ile sağlanır. Isı ve nem dengesi sağlanırken ısı farkından dolayı mukus tabakasında kuruluk oluşabilir. Kuruluk oluştuğunda çocuğu oldukça rahatsız edebilir. Bunun yanı sıra alerjik durumlarda da mukus tabakasında kuruma ya da iyot dengesinde problem olması halinde hafif kaşıntılar olduğu saptanmıştır.

Çocuğun burnunda et ya da birtakım tıkanıklıklar oluştuğunda bunun sonucunda çocuk rahat nefes alamadığından dolayı için burnu ile sürekli oynamak zorunda kalmaktadır. Burun kılcallarına verilebilecek olan tahribattan kaçınmak hatta burun içi bariyerlerde travma oluşturmamak ve bu gibi durumların önüne geçmek adına çocuk hekim kontrolüne götürülmelidir. Hekime danıştığımızda ve yapılan tetkikler sonucunda çocuğun tıbbi bir hastalığı olmadığı tamamen davranışsal psikolojiden dolayı böyle bir yola başvurduğunu saptandığında çocukla iletişim kurulmalıdır. Çocukları bir birey gibi karşımıza alıp onlarla iletişim kurmak onları yetişkin gibi hissettirir ve duygu neticesinde daha sorumluluk sahibi düşünsel yapısı daha gelişmiş özgüvenli bireyler olurlar. Burnunu karıştırmasının hoş bir durum olmadığını, yemek yeme için nasıl masaya oturuyorsa, tuvaletini yapmak için nasıl tuvalete gidiyorsa, uyumak için nasıl yatak odasına gidiyorsa, bunun içinde lavaboya gidip bir mendil ya da su yardımı ile temizlemesi gerektiği kibar ve sakin bir dille anlatılmalıdır. Eğer çocuk kreşe ya da ilk okula gidiyorsa bu durum öğretmeni ile iş birliği yapılarak çözülebilir. Bu gibi durumlarda öğretmen ve aile iş birliği önem kazanır. Eğer gitmiyorsa evde oyun oynarken oyun içinde oyuncakları ile desteklenerek ya benzeri çeşitli animasyonlar izleterek kavratılmalıdır. Eğer çocuk bakıcısı ile vakit geçiriyorsa, bakıcı ile iş birliği içinde çözülmelidir.

Burnunu karıştıran çocuğa ne yapmalı?

  • Geri dönüşüm malzemeleri ile sevdiği hayvanın kuklası yapılabilir.
  • Parmak boyası ile basit bir aslan figürü yapılabilir.
  • Elle oynanan top oyunları oynanabilir. Oyuncak müzik aletleri ile ritim çalışmaları yapılabilir.
  • Puzzle yapılabilir. Oyun hamurundan onun en ilgisini çeken, heyecanlandıran figür yapılabilir.
  • Lego ile onu mutlu eden figür yapılabilir. Birlikte yemek yapılabilir.
  • Evin önündeki kediye mamalardan verilebilir.
  • Kalbi gibi kocaman olan tüy yumağı köpüğümüze, kalbi gibi kocaman lezzet şöleni yaşatacak olan biftekli, kuzulu, tavuklu kuru mamalardan verilebilir.
Odak konsantrasyon da burun karıştırmanın bir nedenidir. Böyle bir durumla karşılaşıldığında ebeveynler çeşitli yollar ile çocuğun odağını dağıtmalılar. Bunlar;
  • Evcilik oynamak,
  • Taş kâğıt makas oynamak,
  • İp atlamak, Saklambaç oynamak,
  • Dans etmek,
  • Kukla yapmak,
  • Top oynamak,
  • Puzzle yapmak olabilir.
Çocukluk döneminde burun karıştırma alışkanlığını minimalize etmek, aşmak gerçekten çok önemlidir.
Dünyada burun karıştırmanın araştırma örneklerine baktığımızda; Hindistan’da hekimler burun karıştırmakla ilgili yapılan yayınları incelediklerinde ilginç vakalarla da karşılaşmışlardır. Burun karıştırdığı için burun perdesi yırtılan bir hastaya uygulanan tedavi, bu hastalığın iyileşmesine fırsat vermemesinden dolayı sonuç vermemiştir. 29 yaşındaki bir diğer erkek hasta ise saplantılı bir şekilde burun içi kıllarını kopardığı için burunda iltihaplanmalara, yangılara neden olmuştur.
Ayrıca Okuyabilirsiniz:
Yorum Gönder