Bebeklerin Bıngıldağı Ne Zaman Kapanır?

"Bebeklerin Bıngıldağı Ne Zaman Kapanır?"

2 min read

Bıngıldak, anne ve babaların bebeğinin vücudunda bilgi edinmesi gereken bağ doku bölgesidir. Bebeklerde bıngıldak ne zaman kapanır anlatmadan önce bıngıldak nedir öncelikle bunu dile getirmek gerekir. Yenidoğan bebeklerde 18. Ay’a kadar dikkat edilmesi gereken bıngıldak, kıkırdak bir yapıdan oluşmaktadır. Kafatasında belirli bölgelerinde bulunan bebek kafatası yapısıdır. Bebeklerin doğumu sırasında kafanın rahimden daha kolay çıkabilmesini sağlar. Bebek doğduktan sonra ise kafatası ile beyinin gelişim ve büyümesi için gereklidir. Bıngıldaklar kapandıktan sonra yavaş yavaş kemikleşirler ve kafatasında sütur adı verilen kısımları oluştururlar. Bir bebeğin kafasında; önde, ön yanlarda, arkada, arka yanlarda, sphenoid ve lambdoid olmak üzere altı adet bıngıldak bulunmaktadır. Bıngıldaklar aslında sanıldığı kadar hassas yapılar olmamakla birlikte saçlı deri, saç ve beyin zarları tarafından korunmaktadırlar. Bebeğinizin kafasını tararken, yıkarken endişe etmenize gerek yoktur. Bu oluşumların varlığı bebeğin kafasını hafif çarpmalarda korusa dahi yine de dikkatli olunmasında önem vardır.
Peki, aylar içerisinde kapanan ve önemli olan bıngıldak yapısı ne kadar süre içerisinde gelişimini tamamlar? Bahsettiğimiz gibi bebeklerde altı adet bıngıldak bulunmaktadır. Bu bıngıldaklar farklı süreler içerisinde kapanabilmektedirler. Ön bölgedeki fontaneller 18-24. Aylar arasında kapanmaktadırlar. Bebeklerde arka bıngıldak ne zaman kapanır? Arka tarafta üçgen şeklinde bulunan bıngıldaklar (fontaneller) 2-3 ay içerisinde gelişimini tamamlar ve kapanır. Bıngıldakların geç veya erken kapanmış olması, pek çok farklı anomaliye ve hastalığa yol açmaktadır. Ayrıca D vitamini eksikliği ve bıngıldağın erken kapanması arasında bir ilişki olduğu düşünülmektedir. Bazı doğumsal bıngıldak anomalileri de aklımıza hastalıklar getirmektedir. Bıngıldağın geç kapanmış olması kafa içi basıncı arttırmaktadır. Duyma ve görme kayıplarına yol açtığı bilinmektedir.
Bıngıldağın erken kapanmasında ise beyin gelişimini etkileyen ve zihinsel problemlere yol açan kraniosinostoz hastalığı görülmektedir. Kraniosinostoz hastalığı bebeklerde de görülebilen bir hastalıktır. Kraniosinostoz hastalığından bahsedecek olursak kafa içi basıncı arttıran bir doğumsal problemdir. Genetik nedenlerden dolayı olabileceği düşünülmekle birlikte, çoğu bebekte tam olarak nedeni belli değildir.
Bıngıldak anomalilerinde annenin doğum sırasındaki beslenme alışkanlıkları ve kullandığı ilaçların da büyük önemi vardır. Ön fontanellerin geniş olmasından kaynaklı olarak konjenital hipotiroidi ve raşitizm düşünülmelidir. Bebeğin kafa çevresi ölçümü oldukça önemlidir.

Bebeklerin ön bıngıldağı ne zaman kapanır?

Bebeklerde bulunan en büyük bıngıldak olarak bilinen ön fontanel 16-18. Aylar arasında kapanmaktadır. Eşkenar dörtgen bir yapısı vardır ve yaklaşık 2.1 cm’dir. Muayenelerde genellikle ön bıngıldaklar değerlendirilmektedir. El ile muayene sırasında en çok fark edilen bıngıldaklar ön bıngıldak ve arka bıngıldaktır. Bıngıldakların şiş, göçük, geniş veya geç kapanmasına dikkat edilmesi gerekmektedir. Örneğin; bir bebek ishal ise ve bıngıldağı çökük görünüyorsa o bebeğin suya ihtiyacı olduğunu anlamamız gerekmektedir. Şiş ve sivri bıngıldaklarda da doktor muayenesi yapılması gerekmektedir.
  • Bıngıldak ne zaman kapanır sorusunun cevabı çocuk doğduktan sonra 16-18. Ay aralığında arasında olduğudur.
Bebeklerin 2 yıl içerisindeki gelişimleri için bıngıldak oldukça önemlidir. 2 yıl içerisinde beyin ve kafatası oldukça gelişmektedir. Bu süreç içerisinde bıngıldaklar kapanır ve kafatasında sütur adı verdiğimiz oluşumlar daha da belirginleşmeye ve sertleşmeye başlar. Ergenlik dönemine kadar kafatası yapısı ve kemikleri artık son halini almıştır.
Yorum Gönder