Yeni Doğan Bebeklerde Burun Temizliği Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

"Bebeklerde Burun Temizliği Nasıl Yapılır?, Bebeklerde Burun Temizliği Ne Zaman Yapılır?"

2 min read

Yeni Doğan Bebeklerde Burun Temizliği Nasıl ve Ne Zaman Yapılır?

Yeni doğan bebeklerde burun temizliğinin ne zaman yapılacağı yeni çocuğa sahip olan ailelerin merak ettiği konulardan bir tanesidir. Son yıllarda bebeğin bakımı ebeveynler nezdinde önem kazanmıştır. Önceki yıllarda bebeğin bakımı bu kadar önemli olmadığından sıkça bakımsızlık ya da yanlış bakım uygulamaları yüzünden bebeklerin hastalığa kapıldığı biliniyordu. Neyse ki aileler son yıllarda aileler bebeklerini sağlıklı yetiştirmek için önem göstermektedirler. Bebeklerin sağlıklı bir yaşam sürebilmesi için gayret etmektedirler. 
Bebeklerin burun temizliği doğduktan 1 hafta sonra yapılabilir. Burun aspiratörleri burun temizliği için iş görebilir fakat bebek doğduktan sonraki ilk 20 gün yeni doğanın dokuları hassas olduğundan burun aspiratörleri önerilmemektedir. Çoğu zaman 1 damla su bebeğin burnunun temizlenmesi için yeterli olacaktır. Yeni doğan bebeklerde burun temizliği yeni anneler tarafından dikkatli bir şekilde yapılır. 

Bebeğiniz yeni doğdu ise en az 2 ile 3 günde 1 sıklıkta burun temizliğinin yapılması gerekmektedir. Fazla su kullanımı bebeğinizin burnuna su kaçmasına sebep olacağından suyun ayarını dengelemek gerekir. Özellikle yağmurlu ve soğuk kuru havanın hâkim olduğu zamanlarda bebeğinizin sağlıklı nefes alabilmesi için yeni doğan bebeklerin burun temizliği gerekir.

Kullanılacak olan temizlik aletleri biraz su ve temiz pamuktan ibarettir. Dilenirse burun aspiratörleri alınabilir. Metal aletler bebeğinizin hassas burnuna zarar verebileceğinden mümkün olduğunca hassas araçlar yardımıyla temizlik yapılması tavsiye edilir. Bebeğinizin burnu oksijeni alabilmesi için sürekli açık olması gerekir. 

  • Yeni doğan bebeklerde burun temizliğinin gerektiği zaman genellikle doğumdan sonraki ilk hafta içerisinde olur. Doğumdan sonra ilk haftalarda bebeklerin burunları sıkça tıkanır. İlk bir hafta içerisinde müdahale etmek gerekir.
Buna sebep olan nedenler çoğunlukla anne karnından bağ kesildikten sonra anneden geçen bir sürü antikorun yanı sıra aynı zamanda salgın ve mikropların da bebeğe geçmesinden dolayı oluşur. Nadiren emzirirken de mikrop bulaşabilir bu da çocukta burun akıntısına sebep olabilir.

Burun temizliği doğru şekilde yapılmadığı zaman yeni doğanın uykularının kaçması gayet olağandır. Bebeklerin çoğunlukla burun tıkanmaları kendiliğinden düzelir fakat birkaç saat içerisinde düzelmediği durumlarda ebeveynler olarak müdahale gerekebilir. 

Bebeğinizin burnunu pamuk ve su yardımıyla temizlediniz fakat halen burnu tıkanmaya devam mı ediyor? Artık uzman doktora danışmak gerekir. Bebekte hastalığa bağlı olarak burun akıntısı bir belirli olarak bahsedilebilir. Bunun net teşhisi için yeni doğan hastalıkları bölümünden bir randevu almanız gerekir. Doktorunuz konu ile alakalı bilgiyi size en net bir şekilde aktaracaktır.

Yeni Doğanda Burun Temizliği Nasıl Yapılır?

  • Birkaç damla su ve temiz pamuk yardımıyla hassas şekilde bebeğin burnundaki akıntıların temizlenmesi sağlanır. 
  • Pamuk ya da bakteri tutmayan bir mendil ile bebeğinizin burnunu temizlerken çocuğunuzun baş ucuna bakacak şekilde; başı ile omzunun aynı seviyede tutarak temizleme işleminin yapılması gerekmektedir.
Geçici burun akıntıları masum görünse de yeni doğan bebeklerin burun akıntıları ile farklı birkaç semptom birleştiğinde tıbbi vakaya sebep olur. 

Kuru öksürük ile aynı belirtiyi gösterdiğinde bebeğiniz soğuk algınlığı veya grip kapmış olabilir. Bunun için yine doktorunuzun önerisiyle komplike olmayan tedaviler uygulanarak sorun aşılabilir. Bebeğinizin soğuktan kolaylıkla etkilenebileceğini unutmayınız. Soğuk günlerde sıkı giydirmeli özellikle ayaklarını sıcak tutmaya özen göstermelisiniz.

Yeni doğan bebeklerde burun temizliği basit araçlarla yapılır. Çevrenizde kesici delici olmayan bir araç ya da bakteri oluşturmayan antimikrobiyal mendil yeterince iş görecektir. Bebeklerin burun temizliğini belirli bir rutine oturtturmanız gerekebilir. Bebeklerin zaten küçük olan burunları tıkandığında çocuğu rahatsız edecektir. 

 

Yorum Gönder