1 Aylık Bebekte Balgam Nasıl Çıkartılır?

"1 Aylık Bebekte Balgam Nasıl Çıkartılır"

2 min read
Bebeklerde sık gördüğümüz rahatsızlıklardan birisi de balgam çıkaramamadır. Bu sorun bebeklerde özellikle kış aylarında daha sık görülür. Bebeklerin balgam atması onların daha rahat nefes almasını sağlayacağından bebeklerin balgam atamaması durumunda bebeklerde nefes darlığı ve buna bağlı olarak hırıltı ortaya çıkar. 

Uyku problemi de bunların beraberinde gelir. Bebeklerde balgam atma sorunu olmasının sebebi genellikle burun tıkanıklığından kaynaklanır. Bebeklerde burun tıkanıklığı da oldukça sık görülen rahatsızlıklardan biridir.

Bebeklerde Balgama Neler Sebep Olur?

Bebeklerin burun yapısı çok küçüktür. Burun içindeki kısımlar biraz ödemli ve geniştir. Bu nedenlerden dolayı bebeklerde burun tıkanıklığına bağlı balgam atma sorunu sık bir belirti olarak görüyoruz. Bebekler ilk altı ay burun solunumu yaparlar. Ağızlarından nefes alıp vermeyi bilemezler. 

Burun solunumu yaptıkları için gerçekten ciddi bir burun tıkanıklığı varsa bu bebekte ağlama, huzursuzluk hatta beslenmeyi bile kötü etkileme, bebek anne sütü alıyorsa anne sütünü reddetme, bebek ya da biberonla besleniyorsa biberonu ağzına almakta zorlanma gibi sıkıntılara yol açabilir.

Böyle durumlarda ilk olarak anne ve babaların bebeklerini bir hekime göstermesinde fayda var. Doktor bebeği muayene etti ve sağlıklı olduğunu söylediyse ve ciddi bir sıkıntı yoksa burun tıkanıklığının altında yatan büyük bir sorun olma ihtimali çok düşüktür. 

Çünkü çok nadiren doğuştan olan bazı anatomik problemler, burun içinde küçük kitleler, poliplerde burun tıkanıklığına yol açabilir. Anne babalar doktorun tavsiyelerini dinleyip çocuğa uyguladığı halde bir çözüme ulaşılmıyorsa çocuğu tekrar doktora götürmelidir. 

Haliyle bebeklerde burun tıkanıklığına bağlı olarak balgam meydana gelir. Balgam bebeklerin hem nefes almasını zorlaştırır hem de bebeklerin uyku kalitesini düşürür. Bebeklerde balgamı gidermek için belli başlı yöntemler vardır.

1 Aylık Bebeklerde Balgam Nasıl Atılır?

1 aylık bebeklerde balgam atılması için ıhlamur çayı çok güzel bir takviyedir. Ihlamur çayı hem doğal hem etkili bir bitki çayı olduğu için çok tercih edilir. Ihlamur çayı bebeklere kahvaltıda ve akşam yemeğinden sonra verilebilir. 

Ihlamur çayı bebeklerin bağışıklık sistemini güçlendirerek bebeklerin mevsimsel hastalıklara ve viral enfeksiyonlara yakalanma riskini en aza indirir. Aynı zamanda bebeklerin nefes yolları açılır, solunum kanalları boşalır ve bebekler rahatlar. Çayın sıcaklığının bebeğin dilini yakmayacak şekilde ayarlanması da önemlidir. 

Bebeklerinde balgam atma sorunu olan anne babaların çoğu internette 1 aylık bebeğin balgamı nasıl çıkar? şeklinde araştırma yaparak bu sorunu nasıl çözebileceklerini merak etmektedirler. Balgamın sebebi burun tıkanıklığı olduğundan serum fizyolojik olarak bildiğimiz tuzlu su bebeğin burnuna damlatılabilir. Fakat anne ve babalar bu damlaları kullanırken bebeğe zarar verme korkusundan bir iki damla damlatıyorlar.

Bu burun damlaları bebeklere iki üç saatte bir her iki burun deliğine 8-10 damla arası damlatılabilir. Anne ve babalar bu şekilde bebeğin burnuna tuzlu su damlattığında bebeğin burun içinde sekresyon ya da tıkanıklık yapan herhangi bir partikül varsa bebeğin hapşırığıyla dışarı atılacaktır. 

Bu konu ile ilgili anne ve babalar tarafından yapılan bir hata da anne ve babaların en ufak bir burun tıkanıklığında bebeklerinin burun yollarını açması için burun aspiratörü kullanmasıdır. 

Ciddi olmayan bir burun tıkanıklığında aspiratör kullanılması bebeğin burun içi mukozasına zarar verebilir. Burun aspiratörlerini anne ve babalar bebekleri nezle, grip olduysa ve burunda yoğun sekresyon varsa önce serum fizyolojikle bebeğin burnunu temizleyip sonrasında tüplü aspiratörlerle, ağızdan çekilen aspiratörlerle bebeğin sekresyonu günde 2-3 kez temizleyebilirler. Fakat ciddi olmayan durumlarda bebeğin pompa ile burun içi sümüğünün temizlenmesi doğru değildir. 

Burun tıkanıklığında anne ve babaların dikkat etmesi gereken başka bir konuda oda sıcaklığıdır. Bizim toplumumuzda yeni doğan bebekler aman üşümesin, eli soğuk, ağzı soğuk, burnu soğuk hemen kapatalım hasta olmasın diyerek bebekleri kat kat giydiriyorlar. Bebeklerin elleri, burunları, ayakları hep soğuktur. 

Bebeklerin üşüdüklerini göğsüne ve ensesine dokunarak hissedersiniz. Göğüs ve ense sıcaksa bebek üşümüyor demektir. Bunları çoğu anne ve baba bilmediği için bebeklerinin üşüdüğünü düşünüp bebeklerini kalın giydirirler. Oda sıcaklığını artırırlar. 

Anne babalar oda sıcaklığını artırdığı zaman bebeklerinin burnu tıkanır buna bağlı olarak tabii ki bebeklerde balgam birikir. Oda sıcaklığı maksimum 22 derece olmalıdır. Odanın nem oranı da önemlidir. Bebeğin olduğu odanın nem oranı da %40-55 arasında standart tutulmalıdır.
Yorum Gönder