Çocuklarda Aft İçin Hangi İlaç Kullanılmalı?
"AFT için ilaç önerisi"
2 min read
AFT için ilaç önerisi çocuklarında AFT oluşan anne-babalar tarafından sıkça düşünülür. AFFT, ağız mukozasının herhangi bir yerinde, farklı boyut ve görünümlerde meydana gelebilir. Epiteli denilen ağız içindeki nemli örtüyü, bazen de daha derin dokulara ulaşarak lezyonlara neden olan bir tür oral ülserdir. Genellikle,
- Yanak ve dudağın ağız içindeki kısmında,
- Dil üzerinde,
- Damakta,
- Diş eti üzerinde görülmektedir.
AFT görünüm olarak oval veya yuvarlak şekle sahiptir. Beyaz, gri renkli, sarı, kenarları kızarık bir yapıdadır. Acıya neden olduğu ve hassaslığı sebebiyle,
- Yemek yemeye,
- Sıvı almaya,
- Gülümsemeye,
- Tükürüğü kontrol etmeye,
- Konuşmaya zorluk çıkartır.
AFT çocuklar arasında sıkça görülmektedir. İmmünolojik, genetik, hematolojik, mikrobiyolojik nedenlerden dolayı olabilir.
Aft Türleri Nelerdir?
Ağız yarası için ilaç isimleri, AFT ilaçları sıklıkla düşünülmektedir. AFT farklı çeşitlere sahiptir. Bunlar 3 farklı türde olup ana hatları ile şu şekildedir;- Herpetiform AFT: 1 ile 2 mm çapında olup çok sayıda ve gruplar halindedir. Genellikle birleşme eğilimi göstermekte olup nadir görülür. Yara izi bırakmadan, 7 ile 30 gün arasında iyileşir.
- Major AFT: Nadir görülen bu AFT’de çap 1 cm’den büyüktür. Gri ve beyaz renkte olup yara izi bırakarak, 2 ile 6 hafta arasında iyileşir. Ateş ve halsizlik gibi durumlar görülebilir.
- Minor AFT: Yaygın görülmekte olup orta şiddette, ağrılı oral AFT çeşididir. Tek veya çok sayıda görülebilmekte olup çaplar 1 cm’den küçük olabilir. 1-2 hafta içerisinde, mukoza epitelinde iz bırakmadan iyileşir.
AFT’yi tetikleyen, seyrini kötüleştiren faktörler tam olarak saptanamamıştır.
AFT Neden Oluşur?
Dilde AFT neden çıkar gibi sorular ebeveynler tarafından sıklıkla düşünülmektedir. Genel olarak tekrarlayan AFT’lerden oluşur. Erkeklere oranla kadınlarda daha sık görülmektedir. Ayrıca,- Travma,
- Stres ve kaygı bozuklukları,
- Sigara kullanımı,
- Tütün çiğneme,
- Premenstrüel dönem,
- İlaç kullanımı,
- Folik asit, B12, demir ve çinko gibi vitamin eksiklikleri,
- Bağışıklık sisteminin zayıf olduğu dönemler,
- Hormonal değişiklikler,
- Baharatlı, tuzlu, turşu, sirke gibi besinlerin tüketilmesi de sebep olabilmektedir.
Ayrıca sistemik hastalıklar da buna neden olmaktadır.
AFT’ye Ne İyi Gelir?
Ağzımdaki AFT geçmiyor diyorsanız, bunun için kullanabileceğiniz bir takım ilaçlar yer almaktadır. Eğer ağzınızda yara oluşmuşsa şu gibi konulara dikkat etmeniz gerekir;- Sıcak yiyecek ve içeceklerden, baharatlı ve tuzlu yiyeceklerden, turunçgillerden uzak durulmalıdır. Soğuk su ve tuzlu su birleştirilerek gargara yapılabilir.
- Meyve aromalı buzlu çubuklar yanıklarda kullanılabilir.
- Asetaminofen gibi ağrı kesiciler yaraya iyi gelebilir.
- Klorheksidin glukonatlı gargara yapılabilir.
- Karbonatlı su ile günde 3-4 kere kargara yapmak pamukçuk yaralarına iyi gelebilir.
- Yüzde 2 hydrogen peroxide solüsyonuna batırılan gazlı bez ya da pamuk bezle AFT bezle temizlenebilir.
- Antiviral kremler kullanılabilir.
- Karanfil yağı ile AFT benzeri lezyonlarda, ağrıyı hafifletmek için işe yarayabilir.
- AFT’nin başlangıç döneminde bölgeye topikal steroid uygulaması yapılabilir.
- Aloe vera ve meyan kökü ağızda lezyonlara iyi gelir.
Eğer AFT’den şikayetlerinin bulunuyorsa, bunlara dikkat etmeniz önerilmektedir.
AFT’ler Nasıl Önlenebilir?
- AFT’ler çocuklarda ve yetişkinlerde ciddi şikayetlere neden olabildiği için uğramamak için nelere dikkat edileceği bilinmelidir. AFT nasıl geçer diyorsanız, şunları uygulayarak da riskleri azaltabilirsiniz; Aşırı sıcak ve soğuk yiyeceklerin tüketilmesinden kaçınılmalıdır.
- Strese dikkat edilmelidir.
- Yemekler hızlı değil, yavaş bir şekilde tüketilmelidir.
- Diş fırçası sert değil yumuşak seçilmelidir.
- Tam oturmayan bir protez ya da kırık diş varsa diş hekimine gidilmelidir.
- Doktor tavsiyesi ile ek folik asit ve B12 vitamini alınmalıdır.
Ağız yaralarında topikal tedaviler de vardır. Bunlar anti-mikrobiyal ajanlar, topikal anti-enflamatuar ajanlar ve kortikosteroidler şeklindedir. Bunlara dikkat ederek oluşum engellenebilir. Ancak ilaç kullanırken dikkat edilmesi, bilinçli olunması şarttır. Öncesinde uzman hekime danışmak, size özel bir plan oluşturulmasına yardım edecektir.
Doktor ağızdaki yarayı incelemek için fiziksel muayene yapmakta olup ağız içindeki kültürden alarak, laboratuvar incelemesi gerçekleştirir. Aynı zamanda bir takım kan testleri de boğazda AFT nasıl geçer çözüm sunabilmek için isteyebilir.