4 Yaş Çocuğun Zeka Gelişimi İçin Neler Yapılmalı?
"4 yaş çocuğun zeka gelişimi için neler yapılmalı, çocukların daha zeki olması için ne yapılmalı "
2 min read
4 yaş çocuğun zeka gelişimi için neler yapılmalı sorusu ebeveynler tarafından merak edilen konular arasındadır. Bu yaş çocukların hem zihinsel hem de motor becerileri sırasında hızlı bir gelişime girdikleri yaş dönemi olarak gözlenir. Çocuklarda;
- Fiziksel ve motor gelişim
- Denge durumları gelişmeye başlar.
- Merdivenlerden en ufak yardım almadan inebilir ve çıkabilir.
- Kalemleri artık yetişkinler gibi tutabilir ve çizebilir.
- Bilişsel gelişim
- Genel olarak neden ya da nasıl sorularını çok fazla soru sorarlar.
- Dikkat aralıkları daha geniş bir durum kazanır, dikkatlerini ortalama olarak 10 ila 15 dakika verebilirler. 3 ila 4 farklı yönergeleri sırası ile uygulamayı başarabilirler.
- Hayal güçlerinin sınırları çok geniş bir düzeydedir.
- Zıt kavramlar arasında olan farkları bilir.
- Sosyal ve duygusal gelişim
- Diş fırçalamadan, giyinme ya da soyunma gibi öz bakım becerilerini kendi tamamlamayı başarabilirler. Yaşıtları ile oynamalarından vakit geçirmekten bir hayli hoşnut kazanırlar.
- Bekleme ile isteklerini ertelemeyi her zaman öğrenirler.
- Birçok farklı olarak duygunun deneyimlerini sağlarlar.
- Kişilerin duygularını daha iyi bir şekilde anlayabilirken sebepleri tahmin etmeyi denerler.
- Koyulan kurallar daha iyi anlaşılırken uygulamalara yatkın olabilir.
- Dil gelişim
- Daha uzun cümleler kurmayı da başarabilirler.
Çocuğun Daha Zeki Olması İçin Ne Yapmalıyım?
Çocukların daha zeki olması için ne yapılmalı kısmında birçok adıma dikkat etmek gerekir. Çocukların gelişimleri için ebeveynlerin nasıl takip ettiklerinden gözlemlediklerine kadar her şey çok önemlidir. Ebeveynler çocuklarının daha zeki olması için;- Abur cubur yedirmeyi kesmek gerekir.
- Anne sütüne çok önem verilmelidir.
- Satranç, bulmaca gibi beyin oyunlarına değer verilmelidir.
- Ana besin kaynağı kahvaltıya değer verilmelidir.
- Çocukların kendilerine güvenmeyi öğrenmesi gerekir.
- Merak duygularının gelişimine özen gösterilmelidir.
- Müzik kulaklarının oluşumlarına özen gösterilmelidir.
- Okuma vakitleri açılmalıdır.
- Spor aktivitelerine yönlendirilmelidir.
- Video oyunlarına yer verilmelidir.
4 Yaşındaki Çocuklara Ne Öğretilir?
4 yaşındaki çocuklara ne öğretilir kısmında birçok farklı detay gözlenmektedir. Etraflarında meydana gelen her şeyi öğrenmeyi isterler. 4 yaşında olan bir çocuk renkleri her zaman daha doğru isimlendirmeyi başarabilir, sayı sayma adımlarını yerine getirebilir, sayma konseptlerini anlayabilecek oldukları gibi hayal güçleri oldukça gelişmiş bir hal kazanır. Anne ve babalar da çocuklarını bu noktada anlattıkları hikayeler ve oyunlar ile destek sağlayabilirler.4 Yaşındaki Çocuğumla Evde Neler Yapabilirim?
4 yaşındaki çocuğumla evde neler yapabilirim konusunda birçok etkinlik, oyun ve önerileri öne çıkmaktadır. Bu oyunlar sayesinde çocukların motor, sosyal ve duygu gelişimleri daha iyi tamamlanırken nelere yönlendirilecek olduğu büyük bir önem kazanır. Oyun ve öneriler kısmında incelenecek detaylar arasında;- Doğa evlerde etkinlikler
- Çiftlik çocuk aktiviteleri
- Patates baskıları
- İp baskıları
- Bilgi yarışmaları
- Elinle gör etkinlikleri
- Çamaşır asma etkinlikleri
- Eğlence hafıza teknikleri gibi birçok detay gözlenmektedir.
4 Yaşındaki Çocuğa Sayılar Nasıl Öğretilir?
4 yaşındaki çocuğa sayılar nasıl öğretilir sorusu karşısında uygulanacak yöntemler bir hayli merak edilen konular arasında yerini almaya devam ediyor. Bebeklik dönemlerinden itibaren geçerli olacak şekilde sesli bir şekilde kitap okumak, sayı sayma adımları, oda aksesuarlarının sayılardan meydana gelmesi ya da onlara ulaşabilir konumda olması gibi sayı öğrenim durumlarının hız kazanmasına yardımcı olur. Bu anlarda ders niteliğinde olacak şekilde değil de sanki günlük hayat içerisinde sergilenen hareketler ya da oyun gibi dahi sayılar üzerinden öğretilebilecek birçok adım yer alır.4 Yaşındaki Çocuklara Ebeveyn Davranışları Nasıl Olmalıdır?
4 yaşındaki çocuklara ebeveyn davranışları nasıl olmalıdır da bir hayli merak edilerek araştırılan konular arasındadır. Bu anlarda öfke ya da sinirli bir şekilde çocukların üzerine gidilmesi gerektiğini bilmek gerekir.4 yaş dönemleri içerisinde çocuklar başka çocuklar ile kıyaslama durumlarından ziyade onlara örnekler ile bir şeyler öğretilmelidir. Anne ve baba çocukların davranışlarına karşı her daim pozitif olarak yaklaşım sergilemeyi tercih etmeler, onların hem fiziksel hem duygusal hem de zeka gelişimleri açısından oldukça etkili olacaktır. Bu yüzden anne ve babalara bu yaş aralığında çok fazla görev düşer.