Gebelikte Bulantı ve Kusma

"Uzmanlar hamilelikte vücuttaki hormonal değişikliklerin de sabah bulantısına neden olduğunu varsayıyorlar. "

2 min read

Gebelikte Kusma ve Bulantının kesin nedeni hala bilinmemektedir. Uzmanlar, bazı kadınların neden hamileliğin erken döneminde, özellikle sabah uyandıklarında, kötü hissettikleri konusunda sadece tahminde bulunabilirler. Bazı anne adayları kalkar kalkmaz mideleri bulanır, bazıları ise özel bir koku duyunca mideleri bulanır.
Uzmanlar hamilelikte vücuttaki hormonal değişikliklerin de sabah bulantısına neden olduğunu varsayıyorlar. Gebeliğe özgü halsizlik, öncelikle östrojen ve progesterondaki artışa ve aynı zamanda gebelik hormonuna atfedilir. Birçok kadında sabah bulantısı meydana geldiği gözlemi, düşük kan şekeri düzeylerinin sabah bulantısını desteklediğini de göstermektedir.
 

Sabah Bulantısına Ne İyi Gelir? En İyi 10 İpucu

Sabah bulantısına karşı özellikle yardımcı olan şey, her hamilelik kadar bireyseldir. Bazı insanlar kalkmadan önce tuzlu krakerle çözüm bulurken, diğerleri limonlu su içer. Bu durumda en iyi neyin işe yaradığını bireyin bulması daha olasıdır. Hamilelik sırasında mide bulantınızı hafifletebilecek on ipucuyu bir araya getirdik.
  • Uyanır uyanmaz bir şeyler atıştırmak
Bir gece önceden hazırladığınız bisküviler, peksimet, tuzlu krakerler mide bulantısını daha kalkmadan hafifletebilir. Bir fincan hafif şekerli çay ile kan dolaşımınızı düzene sokacak ve kan şekeri seviyenizi normal seviyeye çekebilirsiniz. Bu, birçok hamile kadının sabah bulantılarına karşı yardımcı olur.

  • Daha küçük öğünler
Küçük, düzenli öğünler mideyi daha az zorlar ve aynı zamanda kan şekeri seviyesini sabit tutar.
  • Yeterli sıvı
 Özellikle hamilelik durumundaki kadınlar gün boyunca en az 1,5 ila 2 litre su içmelidir.
  • Yüksek lifli diyet
 Yüksek lifli bir diyet mideyi sakinleştirir ve mide bulantısını giderir.
  • Zencefil tüketmek
İster çay olarak ister suyla karıştırarak, kapsüller, tatlılar ve hamile yemeklerde baharat olarak kullanabilirsiniz.
  • Rahatlatıcı bitki çayları
Nane, rezene, papatya, melisa gibi bitki çayları da mideye iyi gelen, bulantı riskini düşüren çay türlerindendir.
  • Acı ve ekşi
Ekşi şeyleri sevenler limon dilimleri veya greyfurt suyu deneyebilir. İçerdiği acı maddelerin mide bulantısını giderdiği tespit edilmiştir.
  • Baharatlı, yağlı ve şekerli yiyeceklerden kaçının
Hamilelik döneminde baharatlı, sıcak, özellikle şekerli veya yağlı yemeklerden kaçının. Bütün bunlar mide için stres ve bulantı anlamına gelir.
  • Stresten kaçınmak
Fiziksel, duygusal veya psikolojik stres de hamilelik sırasında bulantı ve kusmanın ortaya çıkmasına neden olabilir. Bu yüzden günlük hayatınızı mümkün olduğunca rahat hale getirmeye çalışın. Prenatal yoganın da bu konuda olumlu etkisi olabilir.
  • Akupunktur ve akupresür
Özellikle uzamanlar akupunktura güvenirler. Örneğin midedeki bulantı hissini azaltmak için takılması gereken bazı bilezikler vardır.

Mide Bulantısı Ne Zaman Başlar?

Belli belirsiz hamilelik belirtilerinin hangi noktadan itibaren günlük yaşamınızın bir parçası haline geldiği çok bireyseldir. Bazı anne adayları sabah bulantısı yaşamazken, bazıları hamilelik testi pozitif çıkmadan önce bile midesi bulanır. Yine de genellikle hamileliğin 6. haftasında veya hamileliğin 8. haftasında midenin sorun yaşamaya başladığı tespit edilir.
Ortalama olarak, uzmanlar sabah bulantısının hamileliğin 5. haftasının ortasında, en geç hamileliğin 6. haftasında başladığını varsaymaktadır. Hamilelik sırasında mide bulantısının zirvesi, hamileliğin 8. ve 9. haftaları arasında, bazen ise hamileliğin 9. ve 11. haftaları arasındadır. Bu muhtemelen hamilelik hormonu, hamileliğin 11. haftasında zirveye ulaşmasından kaynaklanmaktadır. Bundan sonra, bu hormonun konsantrasyonu tekrar düşer, bu da birçok kadında mide bulantısının azaldığı anlamına gelir.

Mide Bulantısı Ne Kadar Sürer?

Özellikle sabah bulantısı yaşayan anne adayları, mide bulantısı ve kusma bir anda kaybolduğunda çabucak huzursuz olurlar. Düşük yapma korkusu hızla büyür. Ancak bu noktada her şeyi açıklığa kavuşturmak gerek: Bulantı azalırsa, genellikle hamileliğin 12. veya 13. haftasından itibaren, bu vücudun hamileliğe uyum sağladığı anlamına gelir.

Yorum Gönder