Bebeklere Uyku Eğitimi Nasıl Verilir?

"Bebeklerde uyku eğitimi hakkında önce bunun ne “olmadığını” bilmeniz gerekir. İlk olarak, uyku eğitimi ve gece sütten kesme mutlaka doğru bir şekilde "

2 min read

Bebeğime uyku eğitimi nasıl verebilirim? İlk kez anne baba olmayanlar için bile bebek uyutmak çok zordur. Bu bakımdan son zamanlarda ne gibi tekniklerin kullanılabileceği sıklıkla araştırılmaktadır. Uyku eğimi de bunların arasındadır. 
Uyku eğitimi, bebeğinize sizden yardım almadan nasıl uyumaya başlayacağını göstermektir. Bu, bebeğin uykulu ama uyanık olduğu ve sallanmadan, sallanmadan, kucaklanmadan, emzirilmeden veya susturulmadan yatağına gittiği anlamına gelir. Uyku eğitimi ekstra olarak ona gece uyandığında tekrar nasıl uyuyacağını da anlamasını sağlar. Zira gece uyanmak yetişkinler için bile uyku döngüsünün normal bir parçasıdır.

Uyku Eğitimi Ne Değildir?

Bebeklerde uyku eğitimi hakkında önce bunun ne “olmadığını” bilmeniz gerekir. İlk olarak, uyku eğitimi ve gece sütten kesme mutlaka doğru bir şekilde yürümez. Gece boyunca bebek, yaşına ve cinsiyetine bağlı olarak bir ya da iki kere besleyebilirsiniz. Dolayısıyla uyku eğitimi, artık gece beslenmesinin sonuna gelindiğini göstermez. 
Bebeğinizin gece beslenmesini tamamen bırakmanın ne zaman uygun olduğu konusunda çocuk doktorunuzla konuşmanız gerekir. Ayrıca eğitim bebek odasının kapısını kapatmayı ve bebeğin bütün gece ağlamasına izin vermeyi gerektirmez. 
Özellikle yatıştırıcı bir şarkı söylemeden veya sırtına rahatlatıcı bir masaj yapmadan önce bebeğinizin yapmasına izin verdiğiniz ağlama miktarını kendi rahatlık düzeyinize göre ayarlayabilirsiniz. Zira bazen bebekler biraz ağladıktan sonra susabilmektedir. 

Bazı ebeveynler, bebeklerde uyku eğitimi tekniğinin bebeğin sağlığına zarar verebileceğinden veya ileride bağlanmayla ilgili sorunlar yaratabileceğinden endişe etse de, araştırmalar uyku eğitiminin daha sonraki çocukluk döneminde davranışsal veya duygusal problem riskini artırmadığını göstermektedir.

Uyku Eğitimine Ne Zaman Başlamalı?

Peki, bebeklere uyku eğitimi ne zaman verilebilir? Uzmanlar, bebekler 4 ila 6 aylıkken uyku eğitimine başlamayı önermektedir. Bu yaş aralığı bebeklerin en tatlı noktasıdır. Çünkü bebekler fiziksel olarak bir gecede altı ila sekiz saat boyunca yemek yemeye ihtiyaç duymadan durabilecek yaştadır.

Uyku Eğitimi Yöntemleri

Bebeklerde uyku eğitimi tek bir yola sahip değildir. Ebeveynler farklı teknikleri kullanarak sonuçlara bakabilir. Biri ferber yöntemi olarak bilinir. 
Eğer bebeğinizin susasana kadar ağlamasını çok çekici bulmuyorsanız ya da dayanamıyorsanız bu daha pratiktir. Burada tek fark ona belirli bir süre ağlama izni vermenizdir. Şayet onu tok yatırmışsanız, altını değiştirmişseniz ve gereksinimi olmadığından emindeniz düşünebilirsiniz. Burada yanına gitmeden önce biraz ağlamasına olanak tanımak, kendi başına susup uyumasına yardımcı olabilir. Böylece bebeğiniz zamanla gece uykusuna alışacak, sizi de uğraştırmayacaktır.

Sandalye Yöntemi

Eğer bebeğinizin hiç ağlamasını istemiyorsanız, bebeklerde uyku eğitimi olarak sandalye yöntemi de kullanılabilir. Burada bebeğinizi kucağınıza almadan, uyuyana kadar beşiğinin yanında bir sandalyede oturtmanız gerekir. 

Kapıya yaklaşana ve ardından odadan çıkana kadar sandalyeyi her gece biraz daha uzaklaştırmanız yeterlidir. Böylece aradan bebeğiniz zaman geçtikçe siz daha uzaktayken uyumaya alışacak, varlığınıza o kadar da gereksinim duymayacaktır. Ne var ki bu teknik, bebek siz gözden kaybolana kadar sizi aklından çıkaramayan ya da siz yokken hemen ağlıyorsa yararlı olmaz.

Bebek Uyku Eğitimi Önerileri

Bebeklerde uyku eğitimi yaparken bazı tavsiyeler de vardır. İlk olarak ağladığı gibi bebeğin odasına gitmede acele edilmemelidir. Zira geceleri ağlama da dahil olmak üzere bebekler çok sayıda ses çıkarır. Eğer aç değilse, altı da ıslak değilse bir süre sonra kendi kendilerine uykuya devam eder. Her küçük sese veya ağlamaya tepki vermek, onu tamamen uyandırabilir. 


Bunun yanı sıra her ses çıkardığında sizin geleceğini düşünmesine neden olur. Bu da eğitimin işe yaramamasına sebep verir. Ayrıca yanına gittiğinizde de mümkün olduğu kadar kısa işlem yapmanız, ancak hızlı bir biçimde tamamlamanız gerekir. 

Ayrıca bebeğin ne zaman yorulduğu da önemlidir. Her gece aynı saatlerde olabilecek esneme, göz ovuşturma veya huysuzluk gibi uyku ipuçlarına dikkat edilmelidir. Bebekler uykuluyken ama aşırı yorgun değilken yatırmak önemlidir. Çünkü aşırı yorgun bebeklerin uykuya alışması daha zor olur. Düzensiz uyuma veya erken uyanma olasılıkları daha yüksektir. 

Bu durum tıpkı yetişkinlerde olduğu gibidir. Zira bir insan çok yorgunsa nerede uyuduğu çok da fark etmeyecektir. Eğer bebeklerde uyku eğitimi nasıl olur diyorsanız tüm bunları bilmek size yardımcı olacaktır. Bu süreç esnasında da doktorunuzdan yardım almanız önerilir. 
Ayrıca eğitimin her bebeğin alışkanlıklarına göre değişebileceğini bilmeniz, buna göre hareket etmeniz önerilir.
Yorum Gönder