Evde Çocuklarla Oynanacak Oyunlar
"Çocuklarının hayal gücüne ortak olmalı, onları ciddiye almalı ve onların oyun macerasına katılmalıdır. Unutmayın ki çocuklarınızla oyun oynamanın..."
3 min read
Oyun, çocuğun gelişimini destekleyen en önemli araçlardan bir tanesidir. Çocuk için oldukça ciddi bir iştir. Ebeveynlerin de oyunu en az çocukları kadar ciddiye almaları gerekmektedir. Çocuklarının hayal gücüne ortak olmalı, onları ciddiye almalı ve onların oyun macerasına katılmalıdır. Unutmayın ki çocuklarınızla oyun oynamanın birçok faydası bulunur. Bunlardan bazıları aşağıda sıralanmıştır;
- Çocukların sosyal hayata hazırlanmasında yardımcı olur.
- Çocuğunuzun sizden ve sizin de ondan farklı bakış açısı yakalama şansınız olur.
- Çocuğunuzla aranızdaki bağı güçlendirir.
- Çocuğunuzun kendisine ve size olan saygısı artar.
- Gün içinde yaşamış olduğunuz stres gibi olumsuz duyguları çocuğunuzla geçirdiğiniz bu değerli vakitle birlikte üstünüzden atma şansı bulursunuz.
- Çocuğunuzla oyun oynamanız ondaki aidiyet duygusunu güçlendirir. “Ben bu aileye aitim, yuvam tam da burası,” düşüncesi belirginleşir. Yani çocuk kendini güvende ve huzurlu hisseder.
- Empatiyi geliştirir.
Tüm bunları dikkate alarak çocuğunuzla birlikte evde oyun hazırlayabilir ve aktivite çeşitliliğinizi arttırabilirsiniz. Evde çocuk oyunları hazırlamak sanıldığının aksine çok da zor değildir ve maddi değeri olan onlarca oyuncaktan daha eğlencelidir.
Çocuklarla evde oynanacak oyunlar yaratıcılığı desteklerken ailece hoş vakit geçirmenin de önünü açar. Çocuklarla evde yapılacak oyunlar yaş gruplarına göre değişkenlik gösterebilir. Bu yazımızda 3 yaş ile 5 yaş çocuklarıyla hazırlayıp oynayabileceğiniz oyunları ele alacağız.
3 Yaş Çocuğu İle Evde Oynanacak Oyunlar
Oldukça küçük bir yaş grubuyla oynayacağınız için unutmamanız gereken ilk kriter oyunun eğlenceli olmasıdır. Aksi halde çocuğunuzun ilgisi çabucak dağılıp oyundan bağımsız hareketler sergileyebilir. Bu durum hem siz ebeveynler hem de çocuklarınız için hoş olmayabilir. Aynı zamanda hazırladığınız oyuna herhangi bir eğlence unsuru katmamanız oyunun eğitici yönlerini görmenize de engel olabilir. 3 yaş çocuğuyla evde oynanacak oyunlar listesine bir göz atalım;- Dokun ve Söyle: Anne veya baba bir yere oturur, burada babanın oturduğunu esas alalım. Çocuk, babanın tam karşısına oturtulur ve her ikisinin de gözleri bir bezle bağlanır. Çocuk herhangi bir sayı söyler ve anne bu sayıyı esas alarak yan yana dizmiş olduğu nesneyi ikisinin ortasına bırakır. Bıraktığı an, “Bom,” demek zorundadır. Nesneye ilk dokunan kişi nesnenin sahip olduğu dokuyu söyler. Kaygan, pütürlü gibi… Eğer bilemezse cevap hakkı karşı tarafa geçer. Her nesne için 10 puan konulur ve oyun sonunda en çok puanı toplayan kişi tebrik edilir.
Oyunda çocuğun sayı söylemesi ve annenin bu sayıyı esas alarak nesne seçmesi çocukta, “Dikkate alınıyorum,” düşüncesini uyandırır ve oyuna adapte olmasını kolaylaştırır. Dokuların özelliklerini ayırt etmesi açısından oldukça geliştirici bir nitelik taşır.
- Diz ve Yık: Boş olan kola, süt, meyve suyu ya da su şişelerini atmak yerine çocuğunuzla birlikte onları boyayın. Yan yana dizin ve harika bir bovling oyunu hazırlayın. Yapılan atışları not almayı unutmayın. Bu, çocuktaki adalet düşüncesinin gelişimine yardımcı olacaktır. Aynı zamanda büyük motor becerilerini de harekete geçiren bir oyundur.
- Oyuncak Temizliği: Evet, doğru okudunuz. Bir leğene su doldurun ve iyice köpürtün. Çocuğunuzu kendi oyuncaklarını temizlerken dikkatlice gözlemleyin. Nefesini kullanarak baloncuk çıkarması ve sonrada bunları patlatması muhtemeldir. Onunla, “En büyük balonu kim yapacak?” yarışına girebilir ve bolca eğlenebilirsiniz. Bu oyun çocukta özellikle kendisine ait eşyaları temizleme ve bakımını yapma sorumluluğunu geliştirecektir.
- Boncukları İpe Diz: Bu oyunda çocuğun eline orta kalınlıkta bir ip verilir. İpin çok ince olmamasına dikkat edilmelidir. Orta büyüklükteki renk renk boncuklar çocuğun önüne bırakılarak bir renk söylenir. Boncukların bir kısmı ipe dizildikten sonra çocuğa çeşitli sorular yöneltilir. “Bu ipte kaç mavi boncuk var? Sayar mısın? Bana kırmızıdan sonra sarı gelmiş bir boncuğu elinle gösterebilir misin? Peki bu ipte kaç boncuk var? Birlikte saymak ister misin?” Oyun, çocuktaki renk ve sayı algılarının gelişmesine yardımcı olacaktır.
- Üfle ve Kazan: Boş bir masa belirleyin ve masayı herhangi bir bantla ortadan ikiye bölün. Takımlara bir isim vermek oyunu daha ciddi ama bir o kadar da eğlenceli hale getirebilir. Mavi ve yeşil takım gibi… Pinpon topunu düşürmeden masanın sonundaki bardağın içine yollamak oyunun hedefidir. Bu oyun çocuğun nefesini etkin bir şekilde kullanma farkındalığını arttıracaktır.
5 Yaş Çocuğuyla Evde Oynanacak Oyunlar
5 yaş çocuğuyla evde oynanacak oyunlar kategorisinde eğlencenin yanı sıra biraz daha zor ve bilişsel aktivitelerini biraz daha yoğun kullanabileceği içeriklere yer verebiliriz. 5 yaş çocuğu ile evde oynanacak oyunlar listesine bir göz atalım;- Ritim Tutan Bardaklar: Bardaklar renklerine göre belirli bir sıraya dizilir. Böylelikle hem bardağın rengine hem de sayısına bakarak bir ritim tutulur. Örneğin yan yana gelmiş üç kırmızı bardak için üç kez parmak şıklatmak, iki sarı bardakta iki kez dizlere vurmak, dört mavi bardakta ise dört kez göğse vurmak gibi… Böylelikle hem çocuğunuzun matematiksel becerilerinin gelişimine katkıda bulunabilir hem de onunla birlikte harika ritimler ortaya çıkarabilirsiniz.
- Mandal Yarışı: Çocuğunuza bir mandal ve belirli bir süre verin. Örneğin, “50 saniye boyunca bu mandalı havaya atıp geri tut. Olur da mandalı tutamaz ve düşürürsen sıra bana geçer. 50 saniye içinde mandalı en yükseğe fırlatan kişi puanın sahibi olur,” gibi yönergeler verilir. Hareketli bir oyun olmasının yanında el ve göz koordinasyonunu destekleyici niteliktedir.
- Kapaklardan Sanat: Boş bir kağıdın üstüne şişe kapağını koyarak üstünden geçin. Oluşan yuvarlak şekli herhangi bir nesneye dönüştürerek resim çizin. Yaratıcılığı destekleyen mükemmel bir oyundur. Kelime Üretme: Çocuğunuza bir kelime söyleyin. “Oyuncak,” kelimesi gibi… Her kelimenin son harfine dikkat edilerek o harf ile ilgili yeni bir kelime üretilir. “Kar,” gibi… Okuma yazmaya hazırlık çalışması olabileceği gibi bilişsel süreçlerin yoğun kullanıldığı bir oyundur.
- Taşları Eşleştirme: Çocuğunuzla birlikte bir doğa gezisine çıkarak taşlar toplayın. Çeşitli büyüklükteki bu taşların üstüne emojiler çizin. Üzgün surat, kızgın surat ya da şaşkın surat gibi… Ardından bu taşları bir torbaya doldurarak sırasıyla çekin. Çektiğiniz taşın üstündeki duyguyu taklit edin ve bu taşın niçin öyle hissettiğiyle alakalı hikayeler uydurun. Ardından bu hikayeleri canlandırın. Bu oyun duyguları tanımak adına önemlidir.
En önemlisi de çocuğunuzla birlikte oyun bulma işini de oyuna çevirin. Belirli bir oyun bulma gününüzün olması çocuğunuza bu işi fazlasıyla ciddiye aldığınız izlenimini uyandıracaktır. Onunla birlikte upuzun bir oyun listesi hazırlamanız da yine harika bir oyun olacaktır.